ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2019

Hotellkungen rasar: ”Jag skäms”

Män rekryterar män och 81 av 329 börsnoterade bolag saknar helt kvinnor i ledningsgruppen. Det har fått den norske hotellmagnaten Petter Stordalen att gå i taket.

”Jag skäms faktiskt lite”, säger han.

I en rapport från stiftelsen Allbright konstateras att bolagen som helt saknar kvinnor i ledningen har ökat från 77 till 81 stycken, en siffra som upprör Petter Stordalen.

”Det är en fjärdedel av alla börsnoterade bolag. En tredjedel av dessa bolag har saknat kvinnor i ledningen i fem år”, sade han från en scen i Almedalen.

”Norden i dag styrs fortfarande av sådana som mig, vita heterosexuella män som är 55 plus. Jag skäms faktiskt lite när jag ser min 27-åriga dotter Emilie i ögonen.”

I rapporten konstateras också att det aldrig har funnits så många kvinnliga börs-vd:ar som nu och att antalet ökar snabbare än tidigare. Men Petter Stordalen menar att det finns mycket mer att göra.

”Min poäng är att rapporten med all tydlighet visar att män rekryterar män. Det är inte kvinnor som rekryteras, det är män, gamla män i mörk kostym och vit skjorta.”

I koncernledningen för Petter Stordalens hotellimperium Nordic Choice Hotels finns nio stolar, varav fem upptas av män. Däremot är både vd och vice vd män. Petter Stordalens imperium sysselsätter runt 17.000 anställda, och hans tillgångar uppskattades i fjol till drygt 25 miljarder kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer