Billerud Korsnäs har utsett Petra Einarsson, chef för Sandviks ståldivision Materials Technology, till vd för Billerud Korsnäs efter Per Lindberg, som ska bli vd för Atlas Copco-avknoppningen Epiroc.
Di
Text
Det framgår av ett pressmeddelande från förpackningskoncernen. Tillträde sker vid årsskiftet.
Petra Einarsson efterträds per den 1 november som chef för SMT av Göran Björkman. För närvarande är han "Vice Presodent Production" vid Sandvik
SAND -1,90%
Dagens utveckling Coromant och "Vice President Production Strategy" vid Sandvik Machining Solutions.
Han har arbetat vid Sandvik sedan 1990.
I ett mejl till Di skriver Billerud Korsnäs
BILL -0,55%
Dagens utveckling styrelseordföranden Lennart Holm att de letat efter en efterträdare som visat prov på starkt ledarskap.
"I Petra Einarsson enar vi att vi funnit en perfekt kandidat för att ledaBillerud Korsnäs framåt, hon uppfyller samtliga de krav och önskemål vi ställt upp", skriver ha.
Han lyfter bland annat fram att Petra Einarsson har erfarenhet från en konkurrensutsatt processindustri och att hon visat prov på att kunna jobba med de frågor som är relevanta för Billerud Korsnäs i nuläget.
Bolagets senaste kvartalsrapport bjöd på rekordresultat och slog högre än analytikernas förväntningar på flera punkter. Men omsättningen ökade mindre än väntat och rörelseresultatet var i stort sett oförändrat vilket ledde till att aktien handlades ner3,6 procent.
Bolaget har också tyngts av produktionsstörningar. I samband med den tredje kvartalsrapporten meddelade Billerud Korsnäs en omorganisation där en särskild grupp ska arbeta systematiskt med bland annat underhållet för att minska produktionsproblemen.
Lennart Holm upprepar Billerud Korsnäs tidigare besked om att produktionen står i fokus och att bolaget nu genomgår en period med stora investeringar för att höja kapaciteten.
"Jag räknar med att Petra kommer att kunna bidra med värdefulla kunskaper och erfarenheter om hur vi ännu bättre ska kunna strukturera och bedriva arbetet runt hög säkerhet och tillgänglighet i våra fabriker. Jag vet att hon jobbat mycket med dessa frågor under åren", skriver han.
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons
Hittat drömhuset vid Medelhavet? Ordna bostadsaffären smidigt från Sverige
Fredrik Lager på Nordea Private Banking.
Vill du förlänga sommaren genom att köpa fritidshus eller våning i utlandet? Såväl för finansieringen som det juridiska och praktiska runt affären finns det kvalificerad hjälp att tillgå.
– I praktiken kan du ordna hela bostadsaffären från Sverige, något som verkligen brukar uppskattas, säger Fredrik Lager på Nordea Private Banking.
Fredrik Lager som är affärsutvecklare på Nordea Private Banking har specialiserat sig på att stötta Private Banking-kunder över hela Sverige som planerar att köpa ett fritidsboende utomlands. Han är jurist i grunden och har arbetat med internationell private banking sedan 2006. Innan dess var han verksam som advokat och delägare i en advokatbyrå i London under nästan 10 år.
I sin nuvarande roll ansvarar han för processen kring bostadsfinansieringen och ser till att allting sköts på ett korrekt och smidigt sätt. Sedan en tid tillbaka erbjuder Nordea Private Banking nämligen hjälp med finansiering av fastigheter i både Spanien och Frankrike och dessutom kan kunderna få hjälp med juridiska dokument och andra praktiska frågor inför sitt köp.
Vilka är de mest populära platserna för kunderna att köpa boende i?
– Vad gäller Frankrike handlar det nästan uteslutande om Rivieran, det vill säga kustremsan mellan Monaco och Saint-Tropez, även om vi också finansierat våningar i exempelvis Paris. I Spanien handlar det mest om Mallorca eller Costa del Sol på den spanska sydkusten.
Vilka förutsättningar gäller för att kunna få ett utländskt bolån?
– Först och främst måste man vara kund i Nordea Private Banking och bostaden ska alltså ligga i Spanien eller Frankrike. Vi har också som krav att man ska ha minst lika mycket pengar i förvaltning hos oss som lånebeloppet.
Hur mycket får man låna mot sitt hus i Spanien och Frankrike?
– Det finns egentligen ingen övre gräns, men minsta lånebelopp är 750 000 euro. Fastigheterna vi belånar måste ha ett fastställt värde på minst 1 100 000 euro.
Om man hittat sitt drömhus, hur går det rent praktiskt till att ta ett internationellt bolån?
– Det första vi i Private Banking gör är att värdera huset eller våningen. För detta ändamål använder vi oss av opartiska och välrenommerade värderingsinstitut i Spanien och Frankrike.
När värdet och lånebeloppet är fastställt tar Nordea fram låne- och pantavtal på svenska. Man behöver med andra ord inte skriva på något avtal på ett språk man kanske inte behärskar. När avtalen är undertecknade av både köparen och Nordea skickas de till våra advokater i Spanien eller Frankrike, beroende på var fastigheten är belägen.
Advokaterna ombesörjer översättning av dokumenten som sedan också ska skrivas under av köparen. Efter att alla dokument är undertecknade avtalas tid hos en notarie. Till skillnad mot Sverige använder sig både Frankrike och Spanien av notarier för att formellt slutföra köp av fast egendom. Hos notarien undertecknas köpeavtal och bankens advokat ombesörjer att vår pant registreras i det lokala fastighetsregistret.
Det är inget krav på att kunden själv måste närvara vid mötet hos notarien utan man kan ge fullmakt till sin egen advokat att underteckna alla handlingar.
Är det dyrt att finansiera sitt boende utomlands?
– Precis som i Sverige har banken en upplåningskostnad i den valuta som lånet görs. När det gäller Spanien och Frankrike lånar vi ut i euro vilket innebär att räntebasen är EURIBOR. Denna räntebas skiljer sig inte så mycket från den svenska. På toppen av räntebasen tar banken en marginal, precis som i Sverige. Sedan tillkommer en uppläggningsavgift för det internationella bolånet och en del andra avgifter.
Varför väljer Private Bankings kunder att låna när de kan finansiera utlandsbostaden med egna pengar?
– Jag tror att de flesta kunder inte vill binda upp alltför stor del av sin förmögenhet i sina fastigheter. Man vill sprida riskerna helt enkelt och kanske även tänker att man kan få bättre avkastning på kapitalet via sin förvaltning än vad man betalar i ränta på samma belopp. Räntan på det internationella bolånet är ju dessutom avdragsgill i Sverige.
Sedan ska man komma ihåg att både Spanien och Frankrike har kvar förmögenhetsskatt och arvsskatt. I många fall påverkar skatterna även utlänningar som äger större obelånade fastigheter i landet, trots att man faktiskt bor permanent i Sverige som inte har kvar dessa skatter, påpekar Fredrik Lager.
– Eftersom Nordea inte ger någon skatterådgivning rekommenderar jag alltid våra kunder att söka lokal expertis i dessa frågor.
Notera att innehållet i denna artikel endast utgör marknadsföringsmaterial och generell information. Att låna i utländsk valuta kan innebära en valutarisk. Innehållet ska inte tolkas som juridisk rådgivning, skatterådgivning, anbud eller som en rekommendation i något avseende från Nordeas sida. Ingående av separata avtal och villkor krävs för att nyttja Nordea Private Bankings utbud av tjänster.