Annons

Peter Hultqvist: Jag har inte lagrat någonting

Politikerna ställer nya krav på att befolkningen ska förbereda sig för kriser och krig. Men den egna beredskapen lämnar en del i övrigt att önska. 

”Vi har inte lagrat varken mat eller vatten”, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist.Bild:TT/Colourbox

Svenska folket ska förbereda sig för en situation där Sverige är hotat av krig, kriser eller större störningar. Vid månadsskiftet maj/juni delar Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, ut en informationsbroschyr ut till drygt 4,7 miljoner hushåll på uppdrag av regeringen.

En central del i informationen är konkreta tips på hur man ska klara sina egna grundläggande behov, som mat, vatten, värme och kommunikationer.

I Försvarsberedningens rapport som presenterades strax före årsskiftet beskrevs denna typ av beredskap till och med som en skyldighet.

”Individen ska ha beredskap att klara en vecka utan hjälp från det offentliga”, står det i rapporten.

Det innebär en rejäl hemläxa för alla svenskar som plockar med sig middagen hem från jobbet, allt oftare nobbar kontanter och som på hittills goda grunder tagit både rent vatten och värme för självklarheter.

Också försvarsminister Peter Hultqvist har en hemläxa att göra.

Hur mycket vatten har du bunkrat i ditt hem?
”Jag har inte lagrat någonting egentligen. Det är väl en uppgift som vi får ta tag i”, säger han till Di vid försvars- och säkerhetskonferensen Folk och försvar i Sälen.

Hur är det med matförrådet?
”Vi har inte lagrat varken mat eller vatten och förberett oss. Det är något jag får återkomma till.”

Om internet går ner och du inte har pengar att tillgå på kontot, hur mycket kontanter har du?
”Hur mycket pengar jag eventuellt har i olika sammanhang är min ensak”, säger Peter Hultqvist som påpekar att han äger en batteridriven radio och därigenom kan ta del av samhällsinformation.

Läget är ungefär det samma i Liberalernas partiledare Jan Björklunds hem.

”Vi har nog kläder och konserver så vi klarar oss ett tag men det är många aspekter i vårt moderna högteknologiska samhälle som människor behöver påminnas om – jag också”, säger han.

Hur många kronor i kontanter skulle du kunna skrapa ihop till?
”Det vet jag inte.”

Har ni dricksvatten lagrat hemma?
”Nej. Men det ska man ju göra, så även det är en tankeställare.”


Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera