1515
Annons

Personliga kepsar får Gasellvinnaren att växa 421 procent

KALMAR. Hatten av – igen.

Hatstore, Gasellvinnare för andra året i rad, laddar nu för fortsatt tillväxt i fyra gånger så stora lokaler.

Med hjälp av ett amerikanskt universitet synas sam­tidigt en expansion till USA i sömmarna.

Alexander Berg, Filip Klasson och Niklas Nordheim och driver Hatstore Scandinavia.
Alexander Berg, Filip Klasson och Niklas Nordheim och driver Hatstore Scandinavia.Foto:Josefine Stenersen

Mellan 2015 och 2018 har Hatstores tillväxt ökat med 421 procent. Och det finns inte mycket som pekar på en avslappnad arbetstakt för ägartrion framöver heller. Tvärtom flyttar hela verksamheten efter årsskiftet in i fyra gånger så stora lokaler utanför Kalmar. Det innebär den sjätte flytten på bara några år för ett företag som 2011 startade hemma i vd:n Filip Klassons pojkrum. 

”Vi tittar på effektiviseringar hela tiden. Vi planerar för tillväxt och nu klarar vi ökade volymer nästa år”, säger Filip Klasson.  

Foto:Josefine Stenersen

Med i flyttlasset åker inte bara lagret, som nu rymmer ett sortiment på upp till 7.000 olika modeller av kepsar och mössor. Även personalen ser fram emot mer plats. 

”Vi bryr oss väldigt mycket om trivsel och kulturen på företaget. Nu får vi äntligen ytorna att skapa den arbetsmiljö vi vill ha, med spelhörnor, lek och fritid. Och ett riktigt kök”, säger Niklas Nordheim.  

Satsningen på personalisering, där kunderna själva kan designa sina kepsar, har bidragit till den goda tillväxten. Just nu smattrar sjutton brodyrmaskiner på lagergolvet – och i den nya lokalen ska dubbelt så många ta plats.

”Vi har utvecklat ett bra verktyg för personalisering, och tidigare i år lanserade vi en uppfräschning som gjort systemet mer mobilvänligt”, säger Alexander Berg.

Foto:Josefine Stenersen

Sedan 2017 har företaget också spridit sig online till elva nya marknader. Därmed har Hatstore i dag verksamhet i 31 länder. 

”Vi har ett väldigt bra grundupplägg, som gör att vi snabbt kan testa skarpt på en ny marknad. Det är marknadsföring via Google, Facebook och Instagram som drar trafiken. Det enda som egentligen skiljer är språket, och delar av sortimentet. Olika sporter är populära i olika länder, och det är mer färgglatt som gäller ju längre söderut man kommer”, säger Filip Klasson.

Upplägget med ett gemensamt lager i Kalmar innebär att företaget kan erbjuda relativt korta leveranstider till samtliga marknader – med undantag för Asien och USA. Men kanske kan tröskeln till den sistnämnda på sikt försvinna, genom en fysisk etablering på plats i USA. 

Foto:Josefine Stenersen

”Vi har hela tiden varit inställda på att det är dit vi vill gå. En etablering i USA har alltid funnits i horisonten, men exakt när och hur är i dagsläget oklart”, säger Filip Klasson. 

För att ge ett mer konkret svar på frågan har Hatstore tagit hjälp av expertis på den amerikanska marknaden. Efter ett tips från Almi har företaget fått kontakt med ett universitet i USA, där studenter inom företagsekonomi just nu gör sitt examensjobb genom att utreda Hatstores möjligheter. 

”De gör massor av intervjuer i USA med kunder, med olika typer av leverantörer och eventuella samarbetspartners, och även med våra konkurrenter. Hittills har de gjort 150 intervjuer”, säger Niklas Nordheim.

Samtidigt bistår Hatstore med alla siffror som kan behövas för analysen, och har öppnat dörren för studiebesök. 

”De var här i 3–4 dagar och intervjuade personalen, för att se hur vår företagskultur ser ut och hur den passar i USA. Vi har också varit och hälsat på hos dem i två dagar och diskuterat allt kring vårt företag. Det är en väldigt djupgående undersökning”, säger Filip Klasson. 

Projektet sträcker sig över sex månader och i december lämnar studenterna sin dom.

”De presenterar dels en rapport där man drar ned förväntningarna, och en där man drar upp förväntningarna. Vi får rekommendationer på hur vi kan gå vidare, och var vi eventuellt ska ha lager och butik”, säger Alexander Berg.

Oavsett om just USA-satsningen får grönt ljus eller inte räknar ägartrion med att växla upp försäljningen på befintliga marknader med ett bredare och mer exklusivt sortiment, och redan i år ser omsättningen ut att passera 100 Mkr. Grundinställningen är nämligen intakt:

”Vi tror på att sätta riktigt höga mål, som inte känns helt bekväma, och när man når dit stannar man inte. Då sätter man ännu högre mål”, säger Niklas Nordheim.

 


Sveriges mest rutinerade utrikespolitiker vaktar sina hemligheter väl

Hans Dahlgren (S) styr den svenska EU-politiken i en tid då det är krig i Europa och EU utmanas av interna strider.

Trots påtryckningar och sanktioner tror EU-ministern, med sina 40 år i utrikespolitiken, att det kommer ta lång tid innan Ryssland förändras politiskt.

”Det är inte så att det står demokrater i kö för att ta över efter Vladimir Putin i Kreml”, säger han i en intervju med Di.

EU-minister Hans Dahlgren har ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar.
EU-minister Hans Dahlgren har ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar.Foto:Jesper Frisk

Om klapprande hörs inifrån EU-minister Hans Dahlgrens (S) kontor på statsrådsberedningen i Adelcrantzska palatset, gå då inte in i rummet.

Antingen sitter statsrådet och skriver ett personligt brev på sin skrivmaskin, av märket Facit.

Eller så skriver han hemlig korrespondens som inte ska kunna spåras på något sätt.

Hur många gånger har han använt skrivmaskinen i år, undrar en frågvis reporter?

Nej, det berättar han förstås inte.

Sveriges mest rutinerade utrikespolitiker, med ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar, vaktar sina och Sveriges hemligheter väl.

Trots omkring femtio år i den politiska sfären, hade han aldrig tänkt ta klivet upp på själva scenen.

Det var inte förrän 2019, då frågan kom från Stefan Löfven, som han tog steget och blev minister.

”Det var inget som jag trodde låg framför mig”, säger Hans Dahlgren när Di sitter ner med honom i Bryssel, där han ska samtala med kollegor inför extramötet i Europeiska rådet i slutet av maj.

Har det gått bra, tycker du?
”Ja, jag trivs med uppdraget.”

Vad är det som gör att du trivs?
”Det är att få arbeta för något man tror på, att åstadkomma resultat genom samarbete. Det är att få träffa många människor, inte bara på sin egen arbetsplats utan också ute i landet och ute i Europa. Och så är det att få göra något helt nytt.”

EU-minister Hans Dahlgren svarar på frågor.
EU-minister Hans Dahlgren svarar på frågor.Foto:Jesper Frisk

På dagordningen i Bryssel står en utfrågning av Ungern, som av flera EU-länder anses bryta mot rättsstatens principer.

Ungern har också börjat trilskas om EU:s sanktioner mot Ryssland och vill inte införa sanktionerna mot rysk olja, om landet inte kompenseras med miljardbelopp eller får undantag.

”Jag tycker att det är rimligt att man tar hänsyn till situationen i olika länder så att det inte drabbar oss inom EU hårdare än vad det drabbar Ryssland, men inget är ju gratis”, säger Hans Dahlgren om Ungerns krav.

Under sin tid som svensk representant i FN:s säkerhetsråd 1997 till 1998 satt Hans Dahlgren bredvid Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som då var Rysslands ständige representant vid FN.

Hans Dahlgren beskriver Lavrov som ”mycket intelligent” och han minns hur ryssen rättade översättarna om de gjorde misstag under samtalen.

Nu har samme Lavrov fört Vladimir Putins krigsagenda.

”Det är uppenbart att det är ett annat Ryssland än det som fanns för ett antal år sedan. Ryssland gör saker nu som vi på det hela taget inte hade trott var möjligt och som ju Ryssland har förbundit sig från att göra, nämligen att gå i krig mot ett demokratiskt land”, svarar Hans Dahlgren på frågan om EU misslyckats i behandlingen av Ryssland innan kriget.

Är du övertygad om att EU-sanktionerna kommer att göra skillnad?
”Jag kan inte förutspå vad som kommer att visa sig vara utfallet i längden. Jag har varit med om andra sanktionsregimer som inte har varit så lyckosamma efter en period. Men just nu ser jag ingen som helst anledning att ändra det här beslutet.”

Hur ser du på det Ryssland som finns kvar efter sanktionerna?
”Jag har inte själv deltagit i så många sådana diskussioner men det är uppenbart att det kommer att ta lång tid innan vi ser ett annat eller ett mer demokratiskt Ryssland. Det är inte så att det står demokrater i kö för att ta över efter Vladimir Putin i Kreml.”

Han har själv uppgett att han var emot EU-medlemskap före Berlinmurens fall, men att han svängde i frågan 1991, när Ingvar Carlsson, som Hans Dahlgren var rådgivare åt, deklarerade att Sverige skulle ansöka om EU-medlemskap.

Nu står han, Socialdemokraterna och Sverige inför ytterligare en tvär sväng i utrikes- och säkerhetspolitiken när Sverige ansöker om medlemskap i Nato.

Hans Dahlgren säger att han själv landade i frågan efter diskussionerna i partiet, men är i övrigt fåordig om sin egen Natoprocess.

”Jag tycker att Magdalena Andersson, efter mötet på söndagen, gav en mycket tydlig, bra sammanfattning av varför partiet har valt den här vägen och det var självklart då för oss i regeringen att gå på samma linje och det var ju ett enhälligt beslut i regeringen som jag också deltog i.”

Var det först när statsministern meddelade partistyrelsens beslut som även du blev övertygad?
”Jag har inte en kronometer som kan säga exakt vid vilken tidpunkt jag bestämde mig för det ena eller det andra, så den frågan tänker jag inte svara på.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?