1515
Annons

Personalen sålde fabriken

SIDE.
I mars 2020 köpte Björn Israelsson och Henrik Borelius Side System av de tidigare delägarna – fabrikens anställda. En pandemi senare står företaget mitt i en stor investering och planerar att nyanställa.

Caroline Folkesson har nyligen börjat jobba i fabriken. Än så länge är hon ensam tjej. Här i samspråk med Anders Sandström.
Caroline Folkesson har nyligen börjat jobba i fabriken. Än så länge är hon ensam tjej. Här i samspråk med Anders Sandström.Foto:Malin Palmqvist

Det är OS-stafett i damernas skidskytte och på mobilskärmen följer Björn Israelsson uppmärksamt Elvira Öbergs jakt på guld. För två år sedan blev han delägare i, och vd för, Side System. Företaget har fått sitt namn från byn Side, nära Oviken, några mil från Östersund. Inne i fabriken bullrar maskinerna när exakt avpassade hål borras i runda rör och kvadratiska ämnen, korkskruvslockiga metallspån matas ut och svetsloppor flyger när metalldelar fogas samman till större enheter. Ventilblock, hydraulcylindrar och hydraulaggregat blir till. 

Merparten av sitt yrkesliv har Björn Israelsson jobbat som anställd inom industrin men tanken på att köpa in sig i ett bolag har funnits. Till Side kom han som konsult i eget företag hösten 2019. Åren innan dess jobbade han mycket med skidskytte-VM och alpina VM i Åre och Östersund – en anledning till att det är svårt att släppa en OS-stafett när Sverige är på väg att vinna.

”Det var ett sidospår från industrin, men det var jättekul att göra något helt annat några år”, säger han. 

Side System har en speciell historia. Verksamheten startade i början av 1980-talet. Ägarkonstellationerna har varierat men när bolaget efter uppköp år 2010 skulle läggas ner gick de anställda ihop och köpte företaget.

”De köpte sig ett jobb kan man säga. De drev det i tio år och det har stadigt gått sakta uppåt för dem.” 

Men när sex av de tidigare delägarna skulle gå i pension var de fyra kvarvarande inte beredda att driva det själva. Björn Israelsson blev intresserad. 

”Jag fick chans att vara med i budgivningen och vi hittade en lösning som passade mig och bolaget”, säger han. 

Företagsmäklaren kopplade samman honom och affärsmannen Henrik Borelius. I dag äger Björn Israelsson 30 procent av bolaget och Henrik Borelius 70 procent. 

”Han sitter som styrelseordförande och är väldigt aktiv i bolagets utveckling.”

Björn Israelsson gick in i Side System i mars 2020.
Björn Israelsson gick in i Side System i mars 2020.

De fyra tidigare delägarna jobbar kvar i verksamheten och några av de nyblivna pensionärerna hoppar in då och då. 

”Det är bra att behålla kompetensen, de har en del historik”, säger Björn Israelsson.

Vid köpet hade företaget haft en uppåtgående trend, men vid ägarbytet, den 3 mars 2020, var läget skakigt när pandemin ritade om förutsättningarna i världen.

”Vi tappade lite i starten på pandemin. Då hade vi tre månader där orderläget försvagades, men sedan har det gått stadigt uppåt hela tiden.”

Siffrorna för 2021 är inte klara ännu, men omsättning och resultat ser ut att öka, även jämfört med 2019 års siffror. 

Tidigare hade företaget flera egna produkter men i dag är man till absolut största delen kontraktstillverkare för andra företag, företrädesvis svenska. Produkterna kan till exempel hamna i Engcons tiltrotatorer eller Bracke forests skogsmaskiner. En mindre del går också på export till Norge, Estland, Polen och Tyskland.

Nya jobb och nya kunder har lett till att företaget nu genomför en stor investering. I augusti kommer en ny maskin att ta plats i fabrikslokalerna. Den nya maskinen är större och med den finns möjlighet att arbeta mer automatiserat och med mindre bemanning. 

”Vi får en klart ökad kapacitet. Samtidigt har vi kört en del övertid det sista året, så vi ligger på underkapacitet i normaltid.”

De 20 personer som i dag arbetar i företaget kommer att få sällskap av några till. Orderläget är starkt, däremot är tillgången till material ojämn, något som påverkar möjligheterna att hålla en jämn produktion. 

”Det är den oroliga delen i det hela. Allt material är svårt att få tag på, det kommer klumpvis med materialleveranser, det gäller både råmaterial och detaljer.” 

För Björn Israelsson och hans medarbetare handlar det om att jaga alternativa leverantörer och att dammsuga marknaden på kritiska komponenter och material. 

”Sedan är det en prisfråga för både oss och kunden. Råmaterial har rusat något oerhört, i synnerhet aluminium har stuckit i väg mellan 50 och 100 procent det sista året.”

Anders Sandström och Björn Israelsson.
Anders Sandström och Björn Israelsson.

Prisökningen för material går vidare i kedjan: 

”Till slut är det vi konsumenter som får betala kostnadsökningen för materialet i form av ökade matpriser eller i att det blir dyrare att bygga ett hus om grävmaskinen blir 20 procent dyrare.”

Inne i fabriken har arbetet med att göra plats för den nya större maskinen börjat så smått. 

Björn Israelsson tror på fortsatt tillväxt. Redan nu ska ett skärmtak utomhus till för att effektivisera utrymmena inomhus och kanske kan det bli fråga om att bygga ut framöver. En annan förändring är att ett omklädningsrum för tjejer måste till, då en av de senaste anställda är tjej. 

Och på den lilla mobilskärmen går Sveriges damlag vidare mot ett OS-guld.

 

 

 

 

Torsten Jansson: ”Många bolag är lågt värderade”

Detaljhandelsbolaget New Wave är dagens vinnare på Stockholmsbörsen efter en urstark rapport. Vd:n Torsten Jansson ser heller ingen anledning till oro för efterfrågan framöver och berättar också för Di att han ser flera köplägen på börsen i dag.

”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade”, säger han och pekar ut sina favoriter. 

Foto:SUVAD MRKONJIC

Inflationsoro, ränteuppgång och rekorddeppiga hushåll verkar inte påverka New Waves försäljning av sport- och profilkläder. Omsättningen för hela bolaget ökade med hela 36 procent det andra kvartalet och resultatet med 45 procent. Det betyder att New Wave för sjätte kvartalet i rad når all time high för både intäkter och resultat. 

Enligt Torsten Jansson är en viktig förklaring till siffrorna att bolaget vinner marknadsandelar i snabb takt.  Det i sin tur är, enligt New Waves vd, ett resultat av en rad viktiga lanseringar under åren 2017–2019. Inte minst från bolagets sportvarumärke Craft. 

”En satsning på klubbkläder bär nu frukt ordentligt. Även lanseringen av Crafts löparskor slår nu igenom på marknad efter marknad. De här sortimenten byggdes upp före pandemin, sedan blev det ett hack i kurvan men nu kan vi skörda.”

New Waves viktigaste marknader är Nordamerika och Europa. Att de ekonomiska indikatorerna där pekar på extremt svag framtidstro bland hushållen är inget som bekymrar New Waves vd särskilt mycket. 

”Jag känner ingen större nervositet utan tycker att det ofta blir överreaktioner och överdrifter, i alla riktningar. Det är klart att vi kan drabbas om det blir en allvarlig lågkonjunktur men jag är samtidigt ganska säker på att vi samtidigt kan fortsätta att vinna marknadsandelar.”

Läs mer: Lagerkungen levererar – igen

Torsten Janssons framtidstro understryks av att bolaget fortsatt att bygga lager under året. Enligt rapporten ökade kapitalbindningen i varulager från 2,9 miljarder vid årsskiftet till 3,6 miljarder kronor vid halvårsskiftet. 

”Det är svårt med dagens kvartalsrapport att inte vara positiv och vi måste driva bolaget baserat på det vi vet. Ligger man för lågt i lager riskerar man dessutom att skapa sin egen lågkonjunktur.”

Hur menar du då?
”Vi har sex månaders leveranstid från Asien. Om vi tror på en försäljningsnedgång men det inte slår in så kommer vi till slut inte att ha något att sälja. Då blir en dyster framtidssyn självuppfyllande, jag tror många bolag gör det misstaget. Så jag för min del har hellre för högt lager och justerar det undan för undan än har för lågt lager.”

Enligt Torsten Jansson har New Wave tittat på upp emot 200 bolag för eventuella förvärv de senaste åren. Men på grund av höga värderingar har bolaget backat ur alla affärer. Nu, när värderingarna kommit ned, ser han större möjligheter till att växa genom förvärv. 

Den börsintresserade Torsten Jansson följer också med intresse hur värderingarna på börsen rasat, något som han tycker är motiverat. 

”Jag tycker att det var svårt att förstå den höga värderingen i många börsbolag före nedgången. Så korrigeringen är generellt sund. Sedan finns det bolag som inte förtjänat kursrasen. Det blir som alltid panik och överdrifter där alla dras med.”

Det låter som du tycker att det är köpläge på börsen?
”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade. Till exempel bankerna. Även Volvo känns rimligt värderat.”

Köper du själv?
”Det gör jag faktiskt. Jag sålde något enstaka innehav när värderingarna var i topp. Men generellt försöker jag vara långsiktig i mina investeringar och nu ökar jag andelen på börsen igen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera