1515

Per Jansson: Ingen anledning att fira

Det är visserligen glädjande att inflationen steg i april, men "det gäller också att titta lite under motorhuven"

Per Jansson, vice riksbankschef.
Per Jansson, vice riksbankschef.Bild:Riksbanken

Det sade vice riksbankschefen Per Jansson till journalister efter ett anförande på fredagen.

Han konstaterade att ett viktigt skäl till att KPI steg i april var "en specifik effekt i ett säsongsmönster i KPI som är väldigt svårt att prognostisera"

Per Jansson påminner om att utgångsläget var att Sverige hade en "väldigt låg" inflation i mars.

"Vi räknade med en rekyl, den blev lite större än väntat, men det finns ingen anledning att börja fira nu. Mycket talar för att inflationen kommer falla tillbaka från 2-procentsnivån framöver och att det fortsatt finns ett jobb att göra på den punkten", sade han, och antydde att den negativa överraskningen i mars och den positiva överraskningen i april mer eller mindre tar ut varandra.

Kronan stärktes något efter det höga utfallet för april-KPI på torsdagen, vilket inte direkt välkomnas av Per Jansson.

"Som jag ser på kronrörelsen som vi fick så var det något som gör att jag vill understryka det jag tidigare har sagt… att det är viktigt att vi kan verifiera en mer uthållig uppgång i den underliggande inflationen helst innan kronan stärks", sade han.

"Jag förstår ju att jag inte kan beställa fram en kronrörelse på marknaden, men det är ett uttryck för att skulle kännas betydligt bättre om vi var på betydligt fastare mark när det gäller konjunkturutvecklingen och inflationen innan vi fick en snabb kronförstärkning", fortsatte Per Jansson.

Han vill dock inte säga att han skulle föredra att inflationsutfallen kommer in något under prognos, givet att kronan tenderar att stärkas när inflationen kommer in över prognos.

"Nej det tycker jag inte att man kan säga, inflationen är ju det mått det handlar om ytterst… Men om det är så att man i förväntan föregriper en normalisering (av penningpolitiken) så kan det få potentiellt väldigt stora effekter på ett framåtblickande pris som växelkursen. Därför handlar det om att väldigt gradvis förskjuta förväntningarna, och det får inte gå för fort", sade Per Jansson.

I protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 26 april talade Per Jansson att eventuellt utnyttja det begränsade utrymmet för räntesänkningar som Riksbanken har kvar. Han kan dock inte specificera hur stort han anser att detta utrymme kan vara.

"Det är samma som tidigare på den punkten, det går inte att spika fast i förväg. Vad det handlar om är att ta ett steg och sedan undersöka hur det gick, utrymmet bli en funktion av hur bra det går. Vi är övertygade om att det finns ytterligare ett utrymme om vi måste (sänka räntan på nytt), det är inget vi önskar oss men vi måste förhålla oss till den verklighet vi befinner oss i", sade Per Jansson.

 


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?