ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Per Bolund: Vi behöver inte skärpa sanktionerna mot bankerna

  • Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Patrik olsson

Efter de senaste penningtvättskandalerna lyfter fler politiker på locket till fler åtgärder mot bankerna. 

Efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt vill Moderaterna se om det behövs ny lagstiftning. 

”Regeringen behöver fundera över vilken ny lagstiftning som kan krävas för att hårdare sätta åt de här bankerna”, säger Elisabeth Svantesson, som är vice ordförande i riksdagens finansutskott till TT. 

Per Bolund (MP) finansmarknadsminister, ser inget behov av att skärpa sanktionerna men utesluter inte andra åtgärder.

”Vi har precis gjort ett omtag och där har man höjt sanktionsavgifterna enormt kraftigt till, i de svåraste fallen 10 procent av årsomsättningen för en bankkoncern. Det är väldigt mycket pengar vi pratar om.”

”De reaktioner som man nu ser på börsen och från andra aktörer visar väldigt tydligt för bankerna att det kostar, det kostar väldigt mycket om man inte sköter den här verksamheten”, säger han vidare. 

Amerikanska myndigheter kan till skillnad mot svenska dra in möjligheten att handla i dollar och därmed slå ut banken från marknaden men sanktionsavgifterna är jämförbara, anser Per Bolund. 

”Våra sanktioner som vi har i Sverige är i paritet med dem man har i USA.”

Kan Finansinspektionen slå till med den högsta avgiften eller är man bakbunden av sitt ansvar för den finansiella stabiliteten?
”Det står med också i det regelverket som alla länder i Europa har att arbeta efter. Man måste ha soliditet och likviditet i bankerna även fortsättningsvis.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer