ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Per Bolund välkomnar Göran Perssons löfte: ”Låter lovande”

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen vill se hårdare tag mot penningtvätt och går nu fram med en rad nya åtgärder för att skärpa regelverket. Samtidigt förväntar sig finansmarknadsminister Per Bolund ett mer aktivt arbete även från bankernas sida.

Beslutet att strama upp reglerna mot penningtvätt fattades på ett extrainsatt regeringssammanträde på onsdagen och enligt Per Bolund tas nu flera viktiga steg framåt. 

 ”Vi vet att det här är ett arbete som vi aldrig blir klara med, utan vi måste ständigt skärpa reglerna för att stoppa penningtvätt i Sverige och internationellt”, säger han.

Ett krav är att Finansinspektionen stärker samarbetet med Europeiska centralbanken och utländska tillsynsmyndigheter.

”Det är en brist som har kommit fram i de affärer som har avslöjats. Både när det gäller Danske Bank och Swedbank har det varit för dåligt utbyte av information mellan tillsynsmyndigheter”, säger Per Bolund.

Regeringen skärper också kraven på kundkännedom och slår även fast att fler aktörer, som konsthandlare och företag som arbetar med virtuella valutor, måste arbeta aktivt mot penningtvätt.

”Sedan tar vi ytterligare ett steg för att skydda visselblåsare, som varit en viktig väg för att få ut information om aktiviteter som inte uppfyller de krav vi ställer”, säger Per Bolund.

Samtidigt som regeringen nu stramar upp regelverket har Per Bolund höga förväntningar på bankerna och deras fortsatta arbete.

”Vi vet att de kriminella ändrar sina beteenden och då gäller det att vara förutseende och se riskerna”, säger han och fortsätter:

”Inte minst när det gäller högrisk-tredjeländer måste man vara ännu mer aktiv än man varit förut och där kommer vi ställa ännu högre krav på kundkännedom.”

På onsdagen stod det klart att den tidigare statsministern Göran Persson tar över som ordförande i Swedbank. Och beskedet från honom är att han inte tänker lämna förrän det är färdigstädat i den krisande storbanken.

”Det låter lovande tycker jag. Det är bra att banken tar de problem som har varit på största allvar och både har ett gediget arbete internt, men också hittar ny bemanning”, säger Per Bolund.

”Det handlar nu om att återuppbygga förtroendet, för det är allvarligt skadat”, fortsätter han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer