1515

Per Bolund rasar mot AP-fondernas smutsiga investeringar

AP-fondernas miljardinvesteringar i omstridda pipelinebolag rör upp känslorna för finansmarknadsminister Per Bolund (MP). De går på tvärs med fondernas skärpta hållbarhetsregler som börjar gälla från årsskiftet, anser han.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).Bild:Noella Johansson/TT

AP-fonderna 1-4 har investeringar för närmare 2 miljarder kronor i amerikanska pipelinebolag. Det kunde Di rapportera på fredagen. 

Det handlar om beryktade bolag som anklagas för stora utsläpp och fusk med miljödokumentation liksom brutala metoder mot miljörörelse och protesterande lokalbefolkning. Oljeledningarna är också kopplade till utvinningen av så kallad oljesand, som hör till fossilindustrins värstingar för klimatet och lokala ekosystem.

Under president Donald Trump har bolagen dessutom fått friare tyglar att starta nya miljöfarliga projekt, efter en storslakt på amerikansk miljölagstiftning.

Nordea NDA SE -0,42% Dagens utveckling dömde i början av 2017 ut bolagen som alltför smutsiga att ha kvar i sin portfölj, efter kontroverserna kring den omstridda Dakota Access Pipeline som hotar Sioux-stammens reservat Little Rock på gränsen mellan delstaterna North och South Dakota.

Per Bolund reagerar starkt på Di:s uppgifter om AP-fondernas innehav.

”Jag tycker att det är stötande. Vi som sparar till pensionen ska kunna förvänta oss att AP-fonderna tar ett stort ansvar för hållbar utveckling”, säger han till Di.

”Det är helt uppenbart om man följer klimatforskningen att den här typen av investeringar inte rimmar med de internationella klimatavtal vi har åtagit oss i Sverige.”

Så sent som i juni lade regeringen en proposition som från årsskiftet stramar åt AP-fondernas förvaltningsregler, med tonvikt på hållbarhet. Det är den första uppdateringen på 15 år. Enligt Per Bolund kan AP-fonderna med de nya reglerna inte längre investera i pipelinebolagen.

”Man kommer inte att kunna investera i de smutsigaste formerna av energiproduktion, till exempel oljesand, som faktiskt är helt orimligt ur klimatsynpunkt.”

Enligt AP-fonderna behåller de flera innehav för att kunna påverka bolagen inifrån?

”Dialog är ett viktig redskap för påverkan. Men man måste också kunna göra allvar av hoten och lämna. När det gäller att bygga nya pipelines för ofta de allra smutsigaste fossila bränslen vi känner till, som oljesand, då går det helt enkelt inte att göra det med hållbarhet som förtecken.”

AP-fonderna säger ungefär att de nya kraven inte innebär någon större förändring av deras mandat?

”De vill gärna manifestera sin handlingsfrihet. Vi kommer inte att bestämma exakt vilka investeringar AP-fonderna ska göra. Däremot sätter vi ramarna och de är nu extremt tydliga. Det är en föredömlig och ansvarsfull förvaltning som gäller. Förstår man inte det från fondernas sida, då har vi utnämningsmakten och kan se över vilka som ska ha ansvaret för förvaltningsbesluten.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?