Per Bolund: Fortsatt förtroende för Ebba Lindsö

Tidigare i ordföranden Allra och nuvarande ordföranden i Sjätte AP-fonden Ebba Lindsö har fortfarande finansmarknadsminister Per Bolunds förtroende, även om han lämnar utrymme för tolkningar. På torsdagen har Allra kastats ur premiepensionssystemet och polisanmälts av Pensionsmyndigheten.

På torsdagen meddelade Pensionsmyndigeten att de kastar ur skandalomsusade pensionsbolaget Allra och dess fonder ur premiepensionssystemet. Det betyder att Allras fonder inte längre kommer att finnas tillgängliga på Pensionsmyndighetens fondtorg. Pensionsmyndigheten polisanmäler även Allra.

Men trots skandalerna i Allra har Ebba Lindsö, ordförande i Sjätte AP-fonden och tidigare ordförande i Allra, fortfarande finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) förtroende. Dock kommer hon, som alla andra styrelseledamöter i AP-fonderna, att utvärderas senare i vår. Per Bolund vill dock inte svara på frågor utan lämnar endast en skriftlig kommentar.

”Angående Ebba Lindsös uppdrag som ordförande i AP6 så utvärderas alla styrelseledamöter årligen, så det kommer vi att återkomma till senare i vår. Hennes uppdrag i Allra är en del av den utvärderingen”, skriver han i den skriftliga kommentaren.

”Generellt är det viktigt att styrelseledamöterna i dessa fonder allmänt uppfattas som oberoende och oförhindrade att fatta beslut i enlighet med pensionssystemets intressen. AP-fondernas roll som förvaltare av allmänna pensionsmedel ställer krav på att de har allmänhetens förtroende. Varje enskild ledamot bär ett ansvar att detta förtroende upprätthålls”, står det också i kommentaren.

Ebba Lindsö avgick ur Allras styrelse samtidigt samma dag som pensionsbolaget kallades till möte med Pensionsmyndigheten. Som styrelseordförande i Allra hade hon ett årligt arvode på 900.000 kronor.

Per Bolund meddelar också att han och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kommer att jobba i riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp ”för att säkerställa att vi skärper regelverket och tryggar systemet för pensionsspararna”.
Han meddelar också att han kommer att följa utvecklingen kring Allra noga.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?