1515

Per Ahlmark är död – blev 79 år

Den tidigare partiledaren för Folkpartiet och författaren Per Ahlmark har avlidit efter en tids sjukdom, uppger hans familj för Dagens Nyheter. Ahlmark var vice statsminister mellan 1976 och 1978.

Per Ahlmark blev 79 år gammal.

Per Ahlmark.
Per Ahlmark.Bild:TT

Ahlmark började sin politiska karriär i Folkpartiets ungdomsförbund, och har i sina memoarer beskrivit hur han påverkades av att Sovjetunionen krossade Ungernrevolten 1956. Han blev vald till ledare för ungdomsförbundet 1960 och satt på posten i två år.

När Gunnar Helén avgick som partiledare 1975 valdes Per Ahlmark till hans efterträdare. Året efter fick Sverige en borgerlig trepartiregering. Samtidigt med posten som vice statsminister var Ahlmark arbetsmarknadsminister.

Vid årsskiftet 1977–1978 avgick Per Ahlmark från regeringen och partiledarposten, efter att ha drabbats av en personlig tragedi.

Efter sin politiska karriär var han verksam som författare och debattör, och gav ut bland annat diktsamlingar, debattböcker och en roman. Han fortsatte också att verka som fristående kolumnist.

Hans memoarer kom ut 2011 under namnet "Gör inga dumheter medan jag är död!" — en uppmaning till nyliberaler, skriver DN.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?