Pensionsvåg ger jackpott för SAS – men pilotbrist hotar

Rekordstora pensionsavgångar bland piloter ger SAS möjlighet till stora besparingar då nyanställda får mindre än hälften i lön. Samtidigt väntar en dragkamp med konkurrenterna när världen står inför en pilotbrist.

Foto:ALEXANDER FARNSWORTH.

Omkring 700 av SAS SAS -1,44% Dagens utveckling 1.500 piloter kommer att svepas bort med pensionsvågen de kommande tio åren, med start redan i år. Med det följer en storskalig rekrytering av lika många ersättare. Antalet pensionsavgångar fördubblas jämfört med det senaste decenniet.

”De kommande 10 åren kommer att vara kritiska vad gäller pilotsituationen globalt. Lyckligtvis är SAS i en situation där många piloter söker sig till oss”, säger Peter Hyldig, pilotchef på SAS.

I år pensioneras 70–80 kaptener, samtidigt som 90 nya styrmän kliver in i flygbolaget. Från och med 2021 kommer uppskattningsvis 100 piloter att anställas varje år. 

”Demografin bland piloter kommer att skifta under den här tidsperioden. Fler börjar gå ner i arbetstid vid 55-års ålder och folk tar pension mellan 60 och 65. Nu är medelåldern bland våra piloter 50 år, medan många av de nya som ska rekryteras är i 20-årsåldern.”

Då flygindustrin snabbt kan förändras och det varierar när individer väljer att gå i pension går det i dagsläget inte att ge en exakt siffra på hur många nya som kommer anställas. 

Främst vill SAS rekrytera en besättning med tidigare erfarenhet, men bolaget samarbetar även med flygskolor, bland annat med Trafikflyghögskolan, TFHS, i Lund varifrån ett tiotal av studenterna kommer att anställas under nästa år.

”Vi samarbetar med flera flygskolor och förser dem bland annat med material som säkerställer att de har den kompetens som SAS efterfrågar”, säger Peter Hyldig.

Enligt bolagets senioritetsystem börjar alla nya anställda piloter som styrmän, oavsett tidigare erfarenhet. När nya kaptener behövs tillfrågas styrmän som är högst i rang. Genom åren har det tagit upp till 20 år för en styrman att bli kapten.

“Med antalet kaptener som går i pension ökar behovet av befälhavare. Styrmän har nu möjlighet att uppgradera till kapten redan efter 5–6 år, vilket är den kortaste tiden det tagit att bli kapten inom bolaget på många år.”

Piloterna som går i pension befinner sig högst upp på löneskalan, som består av 24 steg, medan den nya styrkan börjar på botten. En styrman tjänar mindre än hälften av en kaptenslön. 

“Att demografin är mer balanserad kommer att gynna vår ekonomiska situation under dessa år, vilket innebär att genomsnittskostnaden sjunker.”

Det är inte bara Skandinavien som skakas om av stora pensionsavgångar. 

“Precis som under det sena 80-talet kan det nu hända att det inte kommer finnas tillräckligt med piloter globalt. Från SAS sida följer vi utvecklingen noga.”

Något SAS jobbar starkt med är att förbättra balansen i arbetslivet för sina anställda och ge större inflytande i schemaläggning. För kommande generationer kommer det här vara ännu viktigare, enligt Peter Hyldig. 

”Just nu är det ganska begränsat men det kommer att vara en kritisk faktor i framtiden, särskilt eftersom familjestrukturen förändras. Vi ser en ökning av hur många piloter som vill ta föräldraledigt, där Sverige ligger i framkant och Norge och Danmark följer men är ett par år efter.”

Om SAS inte kan erbjuda bättre arbetsvillkor än andra flygbolag blir det i slutändan lönen som blir den största aspekten när piloter söker jobb, enligt Peter Hyldig.

”Jag kan inte säga att det inte kommer vara ett problem att rekrytera, för behovet av piloter kommer var väldigt stort och inte bara i Europa. Det kan bli så att vi möter problem med rekrytering, men just nu är det inte fallet.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?