ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pensionssmocka på väg – 150.000 berörs

  • Foto: TT, PPM

I dagarna får omkring 150.000 före detta kommunalanställda ett mindre trevligt pensionsbesked i brevlådan.
Den kommunala tjänstepensionen blir för många, helt oväntat, uppemot 800 kronor lägre i månaden.

Som TT kunde berätta strax före jul åker mängder av pensionärer som jobbat i kommuner och landsting på en rejäl pensionssmäll i år, med början från och med januariutbetalningen. Bakgrunden är ett krångligt, gammalt pensionsavtal mellan facken och kommunernas intresseorganisation SKL.

Hur många och vilka grupper som drabbas värst är fortfarande oklart, enligt Thomas Månsson, avtalsexpert på KPA Pension som inte har gjort någon djupare analys om hur det här slår. Ett brev har gått ut till de berörda pensionärerna som i korta ordalag går ut på att pensionen i år kan minskas med en "större del" av den allmänna pensionen jämfört med 2017. Själva pensionsbeskedet med de exakta individuella konsekvenserna kommer 18:e eller 19:e januari.

KPA administrerar cirka 120.000 av de berörda pensionärerna och Skandia omkring 35.000. Även Skandia har i dagarna skickat ut en översiktlig information om att tjänstepensionen blir lägre i år.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

"Än så länge har inte så många hört av sig, kan vara att inte alla har fått informationen ännu. Men vi är väl förberedda", säger Skandias presschef Pontus Haag.

Enligt Thomas Månsson bedöms de med de absolut lägsta pensionerna få de lägsta sänkningarna av tjänstepensionen, i kronor räknat. Å andra sidan är marginalerna förmodligen mindre, få hundralappar på en redan låg pension smärtar sannolikt mer.

"Medan medelinkomsttagarna får den största sänkningen, i kronor", säger Månsson.

Som mest kan sänkningen bli uppemot 800 kronor i månaden och de som berörs i första hand är de som är födda 1937 eller tidigare. Även förtidspensionärer födda senare drabbas.

Det är inte första gången som de före detta kommunalanställda, arbetare såväl som tjänstemän, får se sin tjänstepension sänkas. Men den här gången blir smällen mycket större och kanske mer oväntat eftersom det varit mycket fokus på att pensionärerna är årets vinnare, i form av höjd allmän pension, sänkt pensionärsskatt och höjt bostadstillägg, resonerar Thomas Månsson.

"Det har varit en helt annan förväntan den här gången, då blir det än mer obegripligt", säger Månsson.

Före jul sade LO-facket Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT att förbundet ska ta upp frågan med SKL och kräva en förändring av pensionsavtalet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies