1515

Pensionsmyndigheten: Förstår att människor är upprörda

Pensionsmyndighetens kommunikationschef Sten Eriksson betonar att det inte är myndigheten som ligger bakom protestbrevet mot Thomas Bodström.

”Men som privatperson har jag förståelse över att människor som jobbar med de här frågorna är upprörda”, säger han till Di.

Bild:TT

På fredagen kunde Di rapportera att 54 anställda på Pensionsmyndigheten skrivit under ett protestbrev mot att förre justitieministern Thomas Bodström (S) utnämnts till landshövding i Stockholm. Anledningen har att han suttit i styrelsen för skandalbolaget Allra. Brevet har skickats till civilminister Ardalan Shekarabi.

”De anställda på Pensionsmyndigheten har skickat och skrivit under brevet som privatpersoner – vilket de naturligtvis har rätt att göra”, säger Pensionsmyndighetens kommunikationschef Sten Eriksson.

Samtidigt betonar Sten Eriksson att Pensionsmyndigheten inte har, eller ska ha, synpunkter på regeringens utnämningspolitik.

”Men frågar du mig som privatperson har jag naturligtvis förståelse för att människor som jobbar med pensionsfrågor är upprörda”, säger Sten Eriksson och tillägger:

”Det handlar om ett företag som gjort transaktioner vars enda syfte har varit att berika ägarna samtidigt som pensionssparare riskerat att förlora pengar.”

Två personer i Pensionsmyndighetens ledningsgrupp har skrivit under protestbrevet. Myndighetens generaldirektör, Katrin Westling Palm, har dock inte skrivit under brevet.

Kände hon till brevet?
”Det vet jag inte. Jag tror inte det men vågar inte ge något definitivt svar”, säger Sten Eriksson.

Har brevet diskuterats i myndighetens ledningsgrupp?
”Nej.”

Kände du till brevet?
”Ja, jag har fått erbjudande om att skriva under men tackade nej. Men jag visste inte om eller när brevet skulle skickas.”

Di har sökt Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm men myndighetens presstjänst uppger att hon inte är anträffbar.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?