1515
Annons

Pensionsjätten om coronakrisen: ”Det handlar om att övervintra”

I slutet av januari började pensionsbolaget AMF se över sin portfölj, när oron för Kina spred sig. Men i de 30-tal svenska bolag man är ägare är man långsiktig och ligger kvar. 

”Det handlar om att övervintra, och utnyttja de möjligheter som kommer att uppstå”, säger Tomas Flodén, chef för kapitalförvaltningen.

Foto:Hasse Holmberg / TT

AMF förvaltar pensionspengar åt fyra miljoner personer.

”Vi säger till våra kunder att man kan vara förhållandevis lugn, trots att det är väldigt turbulent”, säger Tomas Flodén, chef för pensionsbolagets kapitalförvaltning.

Nio av tio kunder har en traditionell försäkring via den kollektivavtalade tjänstepensionen.

”Där är det bra riskspridning. Vi har inte bara aktier i den portföljen, vi har räntebärande värdepapper, vi har fastigheter, infrastruktur och skog. Det är en betydligt mer stabil sparform än om man ligger med hela sin sparform i en aktiefond.”

I slutet av januari började AMF se över portföljen, när man såg stora produktionsstörningar i Kina framför sig.

”Sedan har vi jobbat aktivt med portföljen under den tiden, framför allt med de mer likvida delarna och framför allt då utländska aktier, räntor och valutor. Vi har ju möjligheter att göra ganska stora förändringar på kort tid.”

Exakt vad man har gjort kommenterar han inte, men de svenska innehaven AMF har i ett 30-tal bolag har inte påverkats.

”Vi har gått in i bolag vi tror långsiktigt på och det är inget som vi gör oss av med för att det stormar”, säger Tomas Flodén.

”Vi har också möjligheter att gå in och köpa tillgångar när vi uppfattar dem som felvärderade, det kommer vi att utnyttja för att köpa på oss bra tillgångar i det här läget. Det här är en kris som är övergående, det handlar om att övervintra och utnyttja de möjligheter som kommer att uppstå.”

AMF tycker det bästa är om bolagen håller fast vid sina utdelningar, men ser att det kan behöva göras undantag i år givet läget.

”Generellt tycker vi att det är bra om man håller fast vid sin utdelningspolicy, så att det inte blir så att man bunkrar likviditet och kapital som kanske gör mer nytta på andra ställen i ekonomin.” 

Investor är bolaget största innehav, men även Swedbank och SEB är man storägare i.

Känner du oro för banksektorn?
”Vår bedömning är att de svenska bankerna är väl kapitaliserade, och har möjlighet att både stå emot och hantera den här situationen.”

Både Riksbankens och regeringens agerande har varit bra, säger han.

”Extra positivt är att det finns ett så brett politiskt stöd för de här åtgärderna man har vidtagit. Sedan finns säkert mer saker man kan göra och det är viktigt att regering lyssnar på näringslivet, att man lyssnar på facken.”


Innehåll från AssentlyAnnons

Assently ökar tryggheten med digital identifiering och signering

Tiden då avtal postades till parterna för signering är förbi. I dag sköts en stor del av administrativa processer kopplade till signering och identifiering digitalt. Assently beskriver sig som den sista pusselbiten i ett företags digitala flöde för att öka säkerheten online och skapa administrativ lättnad.

– Säkerhet ligger till grund för allt vi gör och våra lösningar för elektronisk identifiering och signering skyddar enskilda och företag mot vågen av bedrägeriförsök och lurendrejeri, säger Andreas Massarsch, grundare.

För över tio år sedan lades grunden till Assently, Saas-leverantören som tillhandahåller premiumlösningar för e-signering och e-identifiering med Mobilt BankID eller andra nordiska e-legitimationer. De vänder sig främst mot företag inom bank-, finans- och försäkringsbranschen och ser att det digitala säkerhetstänket ökat under de senaste åren och förståelsen för – och behovet av – trygga lösningar för digital identifiering och signering exploderat.

Linda Ahrgren, vd, berättar att Assently utvecklar nyckelfärdiga lösningar för elektronisk identifiering med e-legitimationer, som ökar säkerheten genom dokumenthanteringskedjan och effektiviserar hela processen.

– Vi har både små och stora kunder inom privata och offentliga verksamheter. Deras gemensamma nämnare är att de vill förenkla för sina kunder genom säkrare och mer effektiva digitala processer och göra valideringen av identiteter enklare och tryggare. Majoriteten har bra digitala flöden – men hos många saknas den sista pusselbiten i kedjan: en säker och effektiv identifiering och signering. Det är här vår tjänst kan underlätta.

Integreras genom ett API

Genom ett smidigt API kan Assentlys tjänster integreras med kundernas befintliga system och Andreas Massarsch, grundare av Assently, säger att ambitionen är att göra vardagen enklare för användarna.

– Vi vill göra det tillgängligt och enkelt att skicka, verifiera och e-signera vad som helst, när som helst och var som helst. Det är ett smart, säkert och hållbart alternativ som främjar affärs- och kundnyttan.

Om du exempelvis bygger en app kan du integrera Assently och säkerställa trygg identifiering utan att behöva bygga en ny funktion för det. En snabb sammankoppling gör att du har det på plats på fem minuter.

– Identifieringen har blivit en viktigare faktor än signeringen i dag, det ska gå snabbt: lösenordsfunktioner och koder ändras till ansiktsigenkänning för snabba inloggningar. Det har med bedrägerier att göra och e-identifiering är på många sätt säkrare. I dag har medlemsklubbar och till och med en dejtingapp börjat använda sig av vår delprogramvara Core ID för att garantera att den som loggar in faktiskt är personen den uppger sig att vara.

Linda Ahrgren konstaterar att den största nyttan med Assently ändå är att allt sköts helt digitalt.

– Du kan skapa avtal direkt i CRM-systemet och sedan slippa den fysiska signaturen som tidigare var ett krav vid ett köp eller en överenskommelse. Mäklare använder identifiering för att garantera seriositet i budgivningar och med hjälp av ett hundra procent digitalt, säkert flöde kan personerna som signerar känna sig trygga i att ens uppgifter inte hamnar på vift. Även i efterhand kan man säkerställa att ett avtal är korrekt undertecknat, se när signaturen skett och garantera att den inte är manipulerad.  Det finns många fördelar med det digitala flödet och nu när det är möjligt att säkerställa säkerheten ser många användare inte någon annan väg framåt än den.

Läs mer om Assently här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assently och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?