1515
Annons

”Pensionsgamen” köpte dyraste villan i Sverige

Den dyraste villan 2016 såldes för 50 miljoner kronor. Köparen var vd:n och grundaren för ett utskällt fondbolag, skriver Affärsvärlden.

Alexander Ernstberger, fotograferad 2007.
Alexander Ernstberger, fotograferad 2007.Bild:Jack Mikrut

Fjolårets dyraste villa, ett 250 kvadratmeter stort hus med strandtomt på Lidingö, gick under klubban i början av november för 50 miljoner kronor.

Den nya ägaren är Alexander Ernstberger, enligt Affärsvärlden. Han grundade förvaltningsbolaget Svensk Fondservice. Bolaget erbjöd kunderna rådgivning om vilka fonder de skulle välja inom PPM-systemet.

Bolaget bytte namn till Allra Sverige 2013 efter hård kritik från bland annat Konsumentombudsmannen, som hotade med vite efter att ha konstaterat att personer som bara tackat ja till mer information blivit bundna av avtal. Bolaget kritiserades också för sina aggressiva telefonförsäljare och höga avgifter.

Sommaren 2015 pekades Allra Sverige ut på en lista över de dyraste förvaltningsbolagen inom det allmänna pensionssystemet. Alexander Ernstberger hävdade då att bolaget slutat med diskretionär förvaltning 2014.

Samma år granskade Di Allra Sveriges fonder. Det framkom att bolaget erbjöd två i princip identiska produkter där bara avgifterna skilde sig åt. Den dyrare såldes inom PPM-systemet och kostade 0,8 procent. Samma år låg den genomsnittliga avgiften inom PPM på 0,3 procent efter rabatt.

Sedan dess har Pensionsmyndigheten infört nya tak för avgifterna efter rabatt inom PPM och avgiften för den aktuella Allra-fonden har också sänkts.


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?