1515

Pensionsbolag vädjar om uppskjuten regeländring – får kritik: ”Utnyttja situationen”

Skjut upp de aviserade regeländringarna kring flyttar av pensionskapital i fonder.

Det vädjar nu sju av de största pensionsbolagen i ett brev till regeringen.

Foto:Mostphotos

Det är coronakrisen som får vd:arna för Skandia, Folksam, Futur Pension, Länsförsäkringar Fondliv, Movestic, Swedbank Försäkringar och SEB Pension & Försäkring att i ett brev till finansmarknadsminister Per Bolund be om en nödbromsning av en ny lagstiftning.

Den nya lagstiftningen är planerad till kommande årsskifte och ska göra det lättare och billigare att flytta långsiktigt sparande i fond- och depåförsäkring. Enligt förslaget ska flytträtten också tillämpas retroaktivt.

”Processen bör pausas och återupptas vid en senare tidpunkt”, skriver försäkringstopparna i ett brev. De pekar på att det inte går att överblicka ”de totala effekterna av pandemins härjningar”.

Försäkringsbolagen skriver att de kommer att ha stora utmaningar med effekterna av krisen och därför får svårt att sköta flera utmaningar, som stora flyttrörelser, parallellt.

”Finans- och försäkringsbranschen är liksom finansdepartementet hårt belastade av att hantera nuvarande samhällskris och det vore önskvärt att arbetet med den här typen av lagstiftning inte samtidigt stressas fram”, säger Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia.

Pensionsbolagen argumenterar också för att lagändringen inte är ett resultat av tvingande EU-rätt vilket gör det enklare att pausa processen.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som drivit frågan om förbättrad flytträtt, reagerar på branschens utspel.

”Pensionsbolagen försöker i det här läget utnyttja situationen genom att försöka fördröja ett initiativ som ger pensionsspararna makten över sitt pensionssparande. Det är omoraliskt”, säger hon.

Även Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är kritisk.

”Förhoppningsvis ser politikerna igenom detta minst sagt genomskinliga försök att inskränka konsumentskyddet.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?