ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pensiono startar nytt försäkringsbolag

  • Mattias Fellenius (t.v), vd Pensiono.se och Nicklas Hellberg, vd Svenska Fribrevsbolaget. Foto: Pensiono

Jämförelsesajten Pensiono breddar utbudet och startar ett försäkringsbolag anpassat för fribrev. Med på tåget är även Lannebo & Partners och East Capital.

Det nya bolaget går under namnet Svenska Fribrevsbolaget och ska leverera digital hantering av fribrev, det vill säga en pensionsförsäkring där det inte längre sätts in pengar.

”Vi jobbade i branschen 2007 när flytträtten kom och då försökte vi själva flytta våra försäkringar och insåg att det var väldigt komplicerat. Därför började vi 2011 att utveckla ett flytträttssystem. När vi hade byggt klart det startade vi Pensiono.se parallellt. Utifrån den erfarenheten insåg vi att Sverige behöver ett renodlat fribrevsbolag”, säger Mattias Fellenius, vd för Pensiono.

Enligt Mattias Fellenius finns det en efterfrågan bland Pensionos kunder på ett bolag som kan hantera flytträtten digitalt och göra det enkelt att samla sina fribrev. Svenska Fribrevsbolaget kommer erbjuda fondförsäkring utan kostnad och totalt ska det finnas drygt 250 olika fonder att välja mellan.

”Det finns ingen plattform som samlat allt på ett ställe. Du har ingen kontoavgift, du kan hantera flytten digitalt och du kan få hjälp om du behöver det”, säger Mattias Fellenius.

Hur ska ni tjäna pengar?
”Alla fonder som är med på plattformen tar ut en avgift och vi får en del av den avgiften. Det är ingen affärsmodell som vi har uppfunnit utan det är samma som alla försäkringsbolag har”, säger Mattias Fellenius.

Pensiono är dock inte ensamma om att starta upp Svenska Fribrevsbolaget utan även Lannebo & Partners och East Capital är med på tåget.

”Vi insåg att om vi ska göra det här så måste vi ha med oss andra partners som har kunskap och kapital. Längst upp på vår lista var de stora fristående fondbolagen som själva har gått in i en bransch som är under avreglering. Lannebo när den svenska fondmarknaden avreglerades och East Capital när det blev möjligt att investera i Östeuropa”, säger Mattias Fellenius.

”Försäkringsmarknaden är intressant och fribrevsmarkanden blir ju ännu större allteftersom man släpper på flytträtten. Idag har man i snitt 7-8 fribrev per person och det är bökigt att hålla reda på alltihopa. Här har man en möjlighet att hitta ett kostnadseffektivt och bra sätt att samla ihop dem via nätet”, säger Per Axelsson, rådgivare och styrelseledamot i Lannebo & Partners.

Under de närmaste månaderna planerar man även att låta privatpersoner investera i holdingbolaget som äger både Pensiono.se och Svenska Fribrevsbolaget via gräsrotsfinansieringsplattformen Pepins.

Innan dess vill parterna inte gå in på hur mycket Lannebo och East Capital investerat i bolaget eller hur stor andel de äger. Enligt uppgifter från bolagsverket tog dock Pensiono Holding nyligen in 11,4 miljoner kronor i en nyemission.

”Jag vill säga att det här är en mycket liten investering. Det är ett väldigt litet bolag, men intressant. Marknaden håller på att avregleras och det skapar möjligheter”, säger Per Axelsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies