1515

Pensionen ligger låst i företaget

25-årsjubilerande Hakfelt Produktion i Bräcke har jobbat upp en lönsam verksamhet på plåtarbeten. Men när pensionspengarna har stoppats in i företaget i stället för i pensionsfonder gäller det att hitta lösningar för att hämta hem allt de har satsat.

PLATSBYTE. Fredric Hakfelt och Pontus Hakfelt ska ta över när Maritha och Per Hakfelt kliver ned 2019.
PLATSBYTE. Fredric Hakfelt och Pontus Hakfelt ska ta över när Maritha och Per Hakfelt kliver ned 2019.Bild:Håkan Wike

Hakfelt Produktion startades av Per Hakfelt efter ett halvt löfte från gamla arbetsgivaren om att han skulle beställa plåtarbeten för en miljon kronor per år. Det blev lågkonjunktur och beställningarna från det som skulle vara huvudkunden stannade på 100.000 kronor första året.

”1991 var ju en riktig svacka, så det kunde ju ingen veta”, säger Per Hakfelt.

”Det var ganska nära att vi började med en konkurs. Det var ett intensivt jobb att leta efter andra kunder.”

Kontrollbalansräkningen första året var nervös men gav klartecken att fortsätta. En tuff start krävde en tuff ledare. Per Hakfelt, utbildad ingenjör och svetsare, ägde också en förmåga att bita ihop och köra på som företagsledare. Det blev extremt många timmars jobb i början.

”Tjurig är jag, men jag har också haft bra hjälp av banker, länsstyrelsen och Almi här i regionen” säger Per Hakfelt.

”Jag har alltid fått stöd och råd när jag behövt det, jag har ju fått lära mig att driva företag allt eftersom.”

Företaget växte sakta men säkert. Per Hakfelts fru Maritha Hakfelt började 1994 och senare kom även svåger och bror in som anställda i företaget.

Investeringen i en modern laserskärare för plåt 2003 gav nya möjligheter. Kontinuerliga förbättringar och större lokaler har skett i försiktig takt därefter men 2011 tog man lån och investerade närmare 18 Mkr i kompletta produktionslinjer.

”Vi säkrade hela produktionskedjan från skärning av plåten till lackering under vårt tak, vi slipper skicka i väg delarna”, säger Per Hakfelt.

”Det har kostat, men det har varit nödvändigt för att kunna hålla de korta leveranstider som kunderna efterfrågar i dag.”

Sedan några år tillbaka jobbar sönerna Fredric och Pontus Hakfelt i företaget. Dottern Malin Hakfelt har valt Östersund och en karriär inom detaljhandeln i stället. Det är slut på familjeresurserna och det är en utmaning att hitta arbetskraft i området.

”Men vi fick in en kille från Syrien på svetsarpraktik här och han var så duktig att vi anställde honom”, berättar Per Hakfelt.

”Han hade en kompis som var placerad i Uppsala och som flyttade hit upp och kunde börja jobba i lackeringen.”

Per Hakfelt berättar att det inte är så lätt att trassla sig fram bland uppehållstillstånd och regler för att hitta arbetskraft bland de nyanlända.

Det största hindret är annars språket eftersom alla arbetsorder och instruktioner är på svenska. För att snabbare kunna anpassa ny arbetskraft till uppgifterna har företaget en egen utbildare på bland annat truckkörkort.

Kunderna finns mestadels i industrierna längs kusten, från Hudiksvall till Umeå. Komatsu Forest är en stor kund. Bracke Forest, vägg i vägg med Hakfelt Produktion, är en annan i samma skogsbransch.

”Vi har en mängd småkunder som omsätter runt 150 000 kronor per år hos oss”, berättar Per Hakfelt.

”Det är bra att ha stora kunder men småkunderna är viktiga för stabiliteten.”

De har flera tusen olika artiklar i sitt arkiv – det mesta skräddarsytt åt kunderna. De gör bara en egenkonstruerad produkt, en kabelplog som Fredric Hakfelt ritat. Behovet av en mindre plog, (för exempelvis internetfiberkabel) fanns på marknaden upptäckte man efter att ha modifierat större plogar.

”Det ger betydligt bättre intäkter om vi kan få in pengarna för utvecklingen också”, säger Per Hakfelt.

”Kan vi frigöra tid så kan jag mycket väl tänka mig att göra flera egna produkter.”

Efter den stora investeringsvågen 2011 har omsättning och resultat gått uppåt. Hösten 2016 kom det en dipp med en halvering av orderingången under oktober månad. Orsakern var oklar och ordersiffrorna rätade upp sig igen i november.

”Visst blir man betänksam, men efter 25 år i branschen är jag ganska luttrad så särskilt nervös hann jag inte bli”, säger Per Hakfelt.

”En halvering av order en månad är ändå ett tapp på närmare 2 Mkr, så visst funderar man på varför.”

Maratonlöparen Per Hakfelt har lite att tänka på under sina träningsrundorna längs vägarna i Bräcke. Även framtida planering bearbetas med löpning, fortsatt lönsamhet är viktigt. Om tre år ska det hända ganska mycket berättar han:

”2019 är det dags att investera i nya maskiner igen. Sedan tänkte båda jag och Maritha gå i pension och låta pojkarna ta över.”

Det är en komplicerad process att lämna över till nästa generation på bästa sätt. Pensionspengarna och övertid ligger inte som sparkapital på banken utan är inpetat i företaget under årens lopp. På något vis måste Per och Maritha Hakfelt få ut pengarna för att kunna trappa ned.

Att göra Maritha Hakfelt till hälftenägare är ett steg på vägen. Och en självklarhet, säger Per Hakfelt, eftersom hon också har funnits i företaget sedan 1994 och delat hans resa i både med- och motgångar.

”Fredric och Pontus har ju inte kapital att köpa företaget för, så vi måste hitta andra lösningar med aktiefördelning eller årliga utbetalningar till oss i ett annat bolag”, berättar Per Hakfelt.

”Bolagsjurister och experter säger däremot olika om ’bästa’ lösningen.”

Extern försäljning av bolaget är inte aktuellt.

”Om Fredric och Pontus tar över kommer företaget bli kvar här”, säger Per Hakfelt.

”Det är bra folk i Bräcke, här hjälps man åt. Kan jag hjälpa till på det här sättet så vill jag göra det.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?