ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Pensionärerna vinnare i övergångsbudgeten

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Övergångsregeringen föreslår en sänkning av pensionärsskatten, som kostar fyra miljarder kronor. Förslaget ligger i linje med det förslag den rödgröna regeringen har remitterat.

För en pensionär med en månadsinkomst på 25.000 kronor blir det en skattesänkning på 350 kronor per månad.

Inga större nyheter, inga överraskningar och bara en liten del av de satsningar som diskuterades i valrörelsen. Regeringens övergångsbudget läggs för att Sverige måste ha ett ekonomiskt rättesnöre, och får inte reta upp något av partierna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) deklarerar på DN Debatt att principerna för övergångsbudgeten är att anslagen bara kan justeras utifrån vissa kriterier, såsom ändrade ekonomiska prognoser, lagar, gamla riksdagsbeslut och absolut nödvändiga uppskrivningar som inte kan vänta. Dessutom kan lagförslag som är politiskt okontroversiella få pengar.

Skattesänkningen för pensionärer måste genomföras från den 1 januari, annars måste förslaget vänta till nästa år.

Det är dock inte säkert att övergångsbudgeten antas. Moderaterna tänker lägga en egen budgetmotion, och om den får stöd blir det den som riksdagen antar när budgeten beslutas strax innan jul.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer