1515
Annons

Pensionärer reser för miljarder

Svenska pensionärer reser mer än många tror. Varje år spenderar Sveriges seniorer drygt 70 miljarder kronor på resande, enligt en undersökning från Seniorbarometern.

Bild:TT

Resor tycks vara högt prioriterade i seniorernas budget. I en undersökning från Seniorbarometern uppgav var femte person bland de 7.600 tillfrågade att de spenderar mellan 10.000 och 15.000 kronor på semesterresor varje år. Två procent av seniorerna i undersökningen uppgav även att de spenderar mer än 100.000 kronor per år på resande. Det här är en trend som märks på resebyråerna.

”Det vi kan se är att seniorer tenderar att resa mer och mer. De är pigga och vill fortsätta se världen”, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

Populära resmål bland seniorerna är charter och kryssningar i Karibien under de kallare månaderna.

”Jag tror att resandet är ett etablerat beteende hos den svenska befolkningen och det gäller ju även seniorerna”, säger Katarina Daniels.

Det här är dock inte representativt för Sveriges pensionärer menar Lisbeth Staaf Igelström, distriktsordförande för Värmland PRO.

”Vi har 16.000 medlemmar här och bland dem ser det väldigt olika ut. En del har råd att åka på resor medan andra lever som fattigpensionärer, då i synnerhet kvinnor.”

Lisbeth Staaf Igelström berättar att vanligt förekommande seniorresor i hennes region är kortare turer med färjan till Åland.

”Jag skulle inte säga att det är medelpensionären som kan resa för de här summorna varje år utan det är de som är förunnade en högre pension. Övriga pensionärer gör lite kortare resor och dagsutflykter.”

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


”Mycket starkt” konjunkturläge – då rekorddeppar hushållen

Konjunkturen är just nu en dragkamp mellan en urstark industri och rekorddeppiga hushåll. Prisindikatorer pekar mot att inflationstoppen kan vara nära, men hushållens mörker är en klar negativ risk.

Foto:Colourbox/TT

Hushållens så kallade konfindensindikator dalade i maj 4,1 enheter till dystra 70,4 i Konjunkturinstitutets barometer. För att hitta en lägre nivå behöver man gå tillbaka till oktober 2008. Under den globala finanskrisens absolut svartaste månad föll hushållsindikatorn tillfälligt ned till barometerns bottenrekord 68,8.

Hushållen är som mest dystra i synen på den egna ekonomin. Det så kallade mikroindex noterade för andra gången i år nivåer som var lägre än under finanskrisen - en klar varningssignal om lägre privatkonsumtion framöver.

Snabbt stigande priser och räntor som är på väg upp tycks väga betydligt tyngre än det starka läget på arbetsmarknaden.

Men bland företagen skickar framför allt tillverkningsindustrin muntra signaler i maj. Industrins indikator skuttade efter en dämpning i april oväntat tillbaka till en hårsmån från toppnoteringen i oktober i fjol. Det vill säga rekordet för KI-barometerns hela historik sedan 1996.

Det räckte för att lyfta KI:s övergripande barometerindikator, som är tänkt att spegla humöret i hela ekonomin, ett hack till 110,5 och därmed indikera ett ”mycket starkt” konjunkturläge.

Vad gäller övriga näringslivet var läget oförändrat ”mycket starkt” även i detaljhandeln. Bland tjänste- och byggföretagen dämpades stämningen marginellt men var fortsatt med råge starkare än normalt.

Företagens anställningsplaner förblev också på i princip samma nivåer som i april och var fortsatt de mest offensiva på minst 20 år.

Samtidigt kom på onsdagen antydningar till början på slutet för inflationsrusningen. 

Enligt KI-barometern backade industrins prishöjningsplaner i maj efter tre månader av markant stegring. I detaljhandeln var andelen bolag som förväntar sig att höja priserna fortsatt den högsta någonsin, men andelen prishöjare slutade att växa lika snabbt som tidigare.

SCB rapporterade också att producentpriserna PPI, ett slags mått på grossistpriser, bromsade till en lägre ökningstakt i maj, efter en serie branta uppgångar i år.

Det vidgade gapet mellan industrins och hushållens världsbild innebar ännu ett rekord i KI:s majbarometer. Myndigheten har aldrig uppmätt en större kontrast mellan verkstadens topphumör och konsumenternas svartsyn.

Frågan är om företagen lever på lånad tid innan fortsatt stigande kostnadstryck, flaskhalsar, och svalare tillväxtutsikter förmörkar även deras himmel. Eller om hushållens skräck för krig, inflation och stigande räntor kan börja lätta med hjälp av en fortsatt ljusa jobbutsikter, och ett hopp om att den värsta inflationshettan snart svalnar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?