ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pensionärer reser för miljarder

  • Foto: TT

Svenska pensionärer reser mer än många tror. Varje år spenderar Sveriges seniorer drygt 70 miljarder kronor på resande, enligt en undersökning från Seniorbarometern.

Resor tycks vara högt prioriterade i seniorernas budget. I en undersökning från Seniorbarometern uppgav var femte person bland de 7.600 tillfrågade att de spenderar mellan 10.000 och 15.000 kronor på semesterresor varje år. Två procent av seniorerna i undersökningen uppgav även att de spenderar mer än 100.000 kronor per år på resande. Det här är en trend som märks på resebyråerna.

”Det vi kan se är att seniorer tenderar att resa mer och mer. De är pigga och vill fortsätta se världen”, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

Populära resmål bland seniorerna är charter och kryssningar i Karibien under de kallare månaderna.

”Jag tror att resandet är ett etablerat beteende hos den svenska befolkningen och det gäller ju även seniorerna”, säger Katarina Daniels.

Det här är dock inte representativt för Sveriges pensionärer menar Lisbeth Staaf Igelström, distriktsordförande för Värmland PRO.

”Vi har 16.000 medlemmar här och bland dem ser det väldigt olika ut. En del har råd att åka på resor medan andra lever som fattigpensionärer, då i synnerhet kvinnor.”

Lisbeth Staaf Igelström berättar att vanligt förekommande seniorresor i hennes region är kortare turer med färjan till Åland.

”Jag skulle inte säga att det är medelpensionären som kan resa för de här summorna varje år utan det är de som är förunnade en högre pension. Övriga pensionärer gör lite kortare resor och dagsutflykter.”

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer