Pension på deltid kan förverkliga drömmen

Att jobba mindre åren före pension är en dröm för många. Flexpension ska göra det möjligt.
Men modellen riskerar enligt Pensionsmyndigheten att sätta stopp för politikernas önskan om att vi ska jobba längre.

Bild:TT

Många arbetsgivare säger nej när anställda vill jobba deltid under arbetslivets sista år. Eller så har man själv helt enkelt inte råd att jobba mindre.

Flexpension, eller deltidspension, ska göra det möjligt att bli just mer flexibel. Modellen har tagit sig in i många kollektivavtal, men att kunskapen om den är låg vittnar flera pensionsexperter om.

Utformningen varierar mellan avtalsområden, men den går enkelt ut på två saker: Arbetsgivaren sätter av mer pengar till tjänstepensionen, på bekostnad av löneökningar eller andra eftergifter här och nu. Samtidigt stärks rätten att jobba deltid åren innan pensionen.

"Det är ingen lagstadgad rätt, men arbetsgivaren ska verkligen ha starka skäl för att säga ´jag kan inte bli av med den arbetskraften´", säger Kristina Kamp på minpension.se.

Det går då att plocka ut sin flexpension, för att få det att gå ihop ekonomiskt. Inom industrin, som var först ut med de här avtalen, har facken sett det som en möjlighet för medlemmarna att orka jobb längre.

Det är i så fall positivt, anser Pensionsmyndigheten. Men effekten kan också bli den motsatta, tror myndigheten: Att människor slutar att jobba helt tidigare.

"Det finns tydliga indikationer på att ju högre tjänstepension man får, desto tidigare vill man sluta", säger myndighetens analyschef Ole Settergren.

Det går i så fall på tvärs med politikernas ambition. I december enades partierna i pensionsgruppen om att den svenska pensionsåldern ska höjas.

Att gå ner i tid och ta ut sin flexpension är naturligtvis frivilligt. Personer som fortsätter att jobba har i stället mer i sin pensionspott när de slutar. Men den ekonomiska biten kommer att märkas först för dem som går i pension om 20—30 år, när tillräckligt med pengar har betalats in. Rätten att gå ner i tid finns dock redan nu.

En annan risk med systemet är att det blir ett tryck på äldre personer att sluta jobba, i stället för att man tar tag i arbetsmiljö och normer. Det pekar såväl Kristina Kamp som Pensionsmyndigheten på.

"Eller så väljer man kanske det här framför att vara sjukskriven", säger Kristina Kamp.

Även om flexpension nu finns i en mängd kollektivavtal finns det en del förbund som står utan.

De starka facken får igenom det här, men svagare fack kan ju glömma att få de här avtalen, tror Kristina Kamp.

Det innebär att det efter en tid med mer likriktning återigen blir en större spridning mellan avtalen.

"Det kan vara orättvist, och inte minst krångligt om man byter jobb."


Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?