Annons

Penningtvättshärva drog ned Danske bank

De nordiska börserna backade på tisdagen då Köpenhamnsbörsen gick i täten för nedgången. På Oslobörsen var nedgången däremot mer begränsad.

Samlingsindexet Vinx 30, med de största och mest handlade aktierna i Norden, sjönk 0,6 procent.

Köpenhamnsbörsens Cap 25 index var ned 1,1 procent tyngt av Danske Bank och läkemedelsbolagen. Novo Nordisk sänktes nästan 2 procent och Genmab backade 2,4 procent. Jyske Bank gick mot strömmen med en uppgång på 1 procent.

Danske Banks estniska filial uppges bland annat ha hjälpt den ryska presidenten Vladimir Putin och den ryska underrättelsetjänsten, FSB, att tvätta pengar. Aktien straffades med en nedgång på 3 procent.

I Helsingfors var OMXH25 ned med 0,5 procent. Kone, som handlades exklusive utdelning, pressades ned 4,6 procent medan Nokia visade bäst utveckling bland storbolagen i Finland med en uppgång på nästan 1 procent.

I Oslo var OBX-index ned 0,2 procent. Norsk Hydro och Lerøy Seafood tillhörde förlorarna på Oslobörsen.

Besked om pålagor från brasilianska myndigheter satte press på Norsk Hydro, aktien slutade nästan 3 procent lägre. DNB Markets bedömer att eventuella produktionsneddragningar till följd av beskedet kommer att ge en månatlig negativ effekt om minst 230 miljoner norska kronor på ebitda-resultatet. Produktionsneddragningarna kan komma att pågå under mer än tre veckor trodde DNB Markets.

Lerøy Seafood sjönk 3,5 procent efter att ha föreslagit en utdelning på 1:50 norska kronor per aktie, vilket var under analytikernas förväntningar enligt TDN. Rörelseresultatet överträffade dock förväntningarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?