Penningtvätthärva stänker på Ericsson

Ericsson tog emot pengar av ett centralt bluffbolag i den internationella penningtvätthärvan med ryska rötter som nu avslöjats. Det framgår av dokument i samband med skandalen som knyts till bland andra Nordea och Danske Bank.

Bild:TT

Allt fler länkar till storföretag nystas nu upp i den gigantiska penningtvätthärva på bortåt 170 miljarder kronor kopplade till rysk korruption under åren 2010-2014, som ursprungligen avslöjats av det internationella journalistnätverket OCCRP redan 2014.

Telekomjätten Ericsson mottog 1 miljon euro, motsvarande 9,5 miljoner kronor, från Valemont Properties i februari 2014. Summan är den i särklass största bland utbetalningarna för totalt över 20 Mkr till svenska mottagare, enligt OCCRP:s senaste uppgifter.

Valemont Properties är ett så kallat spökföretag med brittisk hemvist och uppges vara centralt i härvan som nu utreds av myndigheter i Storbritannien, Moldavien Lettland och Ryssland. På måndagen avslöjades att Nordea och Danske Bank i Danmark är indragna i utredningarna.

Öppna brittiska bolagsregister visar tydligt att Valemont Properties helt saknar egen verksamhet och har registrerats på personer som uppenbart är målvakter vilka ”förekommer i flera utredningar som hittas på google”, enligt OCCRP.

Men Ericsson tog glatt emot pengarna som betalning för leverans till en tredje part.

Koreanska elektronikjätten Samsung och den amerikanska verktygstillverkaren Black & Decker är andra koncerner som oavsiktligt fått betalt med pengar som kan spåras till penningtvätten.

Ericsson bekräftar betalningen för Di.

”Vad vi känner till i nuläget rör det sig om en enskild betalning under ett av våra kundavtal. Vi vet inte varför den här betalningen skedde via ett annat bolag än från kunden”, säger Johannes Persson, presstalesperson på Ericsson.

Varför tog ni emot pengar från ett uppenbart skalbolag?
”I ljuset av uppgifterna som nu har framkommit så får vi helt enkelt titta närmare på den här betalningen och ser över om vi har tillräckliga kontrollmekanismer och rutiner.”

Vem var kunden i det här avtalet?
”Det kan jag inte gå in på. Det håller vi mellan oss och kunden i fråga.”

Vad är det som har levererats. Varor eller tjänster?
”Vi gå inte in på detaljer kring enskilda transaktioner. Men det var en delbetalning under ett av våra kundavtal.”

Finns det här kundavtalet kvar?
”Det är en kund som vi fortfarande har. Men vad det specifika avtalet gäller kan jag inte kommentera.”

Vilka kontakter har ni haft med myndigheter kring Valemont?
”Det är inget jag kan kommentera.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?