Annons

Pengaspurten: Här blir du av med mynten

I dag är sista dagen som de gamla pengarna är giltiga i handeln. Skramlar de gamla mynten fortfarande i fickan? Det finns flera butiker där du kan bli av med obegränsat antal mynt och det är bråttom.

Mynt och kontanter
Mynt och kontanterBild:Jessica Gow

Det som skulle bli "det största mynt- och sedelutbytet i svensk historia" blev det "svåraste mynt- och sedelutbytet någonsin".

I insändare, sociala medier och på tidningarnas ledarsidor rasar konsumenter och skribenter över hur svårt det varit att lämna in pengarna, framför allt alla mynten.

Men det finns butiker där du i sista stund kan handla upp alla dina gamla mynt. Systembolaget, med knappt 440 butiker runt om i landet, tar emot så många mynt kunden vill betala med.

"Vi tycker det är självklart att inte sätta begränsningar för hur våra kunder betalar. Det handlar om att möta kunden på ett bra sätt", säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget.

På Riksbankens myntkartan.se finns också en lista med ett knappt 50-tal butiker, från Njurunda i norr till Ystad i söder, som har meddelat att de tar emot mynt. I Söderköping tar Hemköp emot mynt i sin särskilda myntmaskin. Det har blivit känt för köerna har ringlat under senare tid.

"De lägger i mynten och så rasslar det till och så får de ett kvitto att gå till kassan med. Efter 2000 mynt måste vi byta påsen i maskinen, så det blir lite pyssel för oss. Vi byter påse många gånger varje dag nu", säger Emelie Bark, ansvarig för frukt och grönt.

Hon berättar att maskinen kommer att finnas kvar och ta emot gamla mynt ytterligare en månad.

"Jag tycker det är jättebra. Vi har gjort något positivt för att hjälpa folk. Det är en bra service och de flesta behöver ju mat", säger hon.

Innehåll från SigmaAnnons

”Att hantera rysk aggression har gett oss unik kunskap”

Dmytro Tereshchenko är Head of Information Security Department på Sigma Software Group.
Dmytro Tereshchenko är Head of Information Security Department på Sigma Software Group.

IT-systemen i Ukraina har klarat ryska cyberattacker och gett landets IT-tekniker värdefulla kunskaper. Nu erbjuder de sina säkerhetslösningar till andra.

 – Vi vet hur man ska skydda kritisk IT-infrastruktur mot statsunderstödda cyberattacker, säger Dmytro Tereshchenko på Sigma Software Group.

Sigma Software Group, ett internationellt mjukvaruföretag med ukrainska rötter, har över 30 kontor i 17 länder och världskända kunder. Dmytro Tereshchenko är Head of Information Security Department på företaget och berättar hur man hjälper sina kunder att mildra och förebygga IT-säkerhetsrisker i tider av global osäkerhet och instabilitet.

– Vi har sett en kraftig efterfrågan av våra IT-säkerhetslösningar de senaste tre åren. Med Rysslands invasion i början av 2022 har vi utvecklat våra lösningar ytterligare så att de har motståndskraft även i krigsliknande situationer. Att hantera rysk aggression har gett oss unik kunskap, säger han.

Redan i dag har man flera stora kunder i Sverige, bland annat en organisation som erbjuder digitala arkivlösningar åt flera svenska myndigheter. Förutom att utveckla lösningen säkerhetstestar man den regelbundet. 

– Vi kan emulera en skadlig attack på ett verklighetstroget sätt och därmed upptäcka befintliga sårbarheter och hitta punkter för att förbättra systemets säkerhet, säger han. 

Sigma Software Group har bred leverans

På Sigma Software Group ser man ransomware som ett fortsatt stort hot mot många verksamheter, men också desinformation som kan användas för att skapa instabilitet i ett samhälle, speciellt via sociala medier.

Sårbarheten mot IT-systemen ökar i takt med att allt fler funktioner, både i samhället och i privatlivet digitaliseras.

– Ju mer vi automatiserar vissa processer, desto mer måste vi uppmärksamma cybersäkerhetsfrågor, säger Dmytro Tereshchenko. 

Sigma Software har ett brett utbud av cybersäkerhetslösningar och tjänster som kan komma väl till pass för olika typer av företag och organisationer.

– Vi kan skapa en skräddarsydd säkerhetsstrategi och kan stödja en organisations interna team med avancerad cybersäkerhetsutbildning. Vi kan också tillhandahålla de teknologier och specifika verktyg som behövs för implementeringen och konfigureringen av alla nödvändiga komponenter som behövs i ett företags säkerhetssystem, säger han.

Sigma Software Group arbetar 24/7 med säkerhet

För de organisatoner som vill lägga ut hela säkerhetsarbetet på en extern partner, kan Sigma Software erbjuda lösningar.

Genom sitt Security Operations Center täcker man alla typer av hot med hjälp av avancerad infrastruktur och experter, som dygnet runt varnar för skadlig aktivitet och genom snabb identifiering av incidenter omedelbart kan eliminera hot och lindra dess negativa konsekvenser.

– Vi hjälper våra kunder att införliva säkerhet i organisationen och bana väg för säkrare programvara, där alla sårbarheter identifieras och åtgärdas i de tidigaste skedena. Det skapar en tryggare verksamhet, avslutar Dmytro Tereshchenko.

Läs mer på sigma.software

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera