1515
Annons

Pengarna flödar in i storbankerna

Visst ökar konkurrensen på den svenska bankmarknaden. Men storbankerna står stadigt, och behåller såväl greppet om marknaden som lönsamheten. Det visar Finansinspektionens färska Bankbarometer 2022.

De svenska storbankerna har högre lönsamhet jämfört med andra kategorier av banker.
De svenska storbankerna har högre lönsamhet jämfört med andra kategorier av banker.Foto:TT

Den totala utlåningen till allmänheten i Sverige ökade med 6 procent under 2021. Under det senaste årtiondet har storbankernas andel av utestående lån visserligen minskat. Det beror bland annat på ökad konkurrens. Men det är ingen större dramatik, ens på lite längre sikt. Storbankerna behåller ett stadigt grepp om marknaden. I början av 2011 stod storbankerna för 59 procent av den totala utlåningen till allmänheten i Sverige. I slutet av 2021 hade denna andel sjunkit till 55 procent, enligt Bankbarometern från Finansinspektionen, FI. 

Då är det dock värt att notera att i FI:s bankbarometer är Nordea NDA SE +3,49% Dagens utveckling exkluderat och bara Handelsbanken SHB A -2,03% Dagens utveckling , SEB SEB A +1,04% Dagens utveckling och Swedbank SWED A +0,50% Dagens utveckling räknas till de svenska storbankerna. Så totalt har storbankerna i dag betydligt mer än 55 procent av den svenska lånemarknaden till allmänheten.

Under 2021 ökade bankernas boutlåning inom Sverige med 6,9 procent. Det är den högsta tillväxten sedan 2017. Den trenden torde dock nu vara bruten, med tanke på räntehöjningarna.

Lönsamheten på bankmarknaden visar likaså en fortsatt uppåtgående trend men är fortfarande något lägre än innan pandemin. Provisionsnettot har varit en drivande faktor i den positiva utvecklingen.

De fyra storbankerna Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank gjorde i fjol en sammanlagd vinst före skatt på drygt 130 miljarder kronor, drygt 20 procent mer än året innan pandemin.

En av anledningarna till att de svenska storbankerna har högre lönsamhet jämfört med andra kategorier av banker, är att de generellt har lägre kreditförlustnivåer. Andelen problemlån har legat stabilt omkring 0,6 procent de senaste åren. Under 2021 minskade problemlånen ytterligare och uppgick vid årsskiftet till 0,52 procent. Det är betydligt lägre än snittet för stora banker i övriga EU där problemlånen ligger kring 2,0 procent

De svenska storbankerna fortsätter också att framgångsrikt kapa kostnaderna. Kostnaderna i relation till intäkterna, K/I-kvoten, förbättrades under 2021 och uppgick till 40 procent, 5 procentenheter lägre än i slutet av 2020, och även lägre än jämförbara banker i Norden och Europa. 

”En anledning till att de svenska storbankerna har lägre kostnader är att de har kommit längre i att digitalisera sin verksamhet jämfört med andra banker i EU. Det har gjort det möjligt för de svenska storbankerna att ha färre fysiska bankkontor och en lägre personaltäthet inom många funktioner”, konstaterar FI.

Börsintresset göder i sin tur värdepappersbankerna, Avanza AZA +5,41% Dagens utveckling , Carnegie Investment Bank, Erik Penser och Nordnet SAVE +3,48% Dagens utveckling , som fortsätter att visa upp en hög lönsamhet till följd av ett stort inflöde av både kunder och sparande. 

”Värdepappersbankerna har haft en kraftigt ökad lönsamhet under pandemin. Deras avkastning på eget kapital är överlag hög. I slutet av 2021 uppgick avkastningen på eget kapital till 48 procent. Det kan jämföras med perioden innan pandemins utbrott. Då låg avkastningen på eget kapital på cirka 23 procent”, skriver FI i Bankbarometern.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?