Annons

Pengaregn över Nobelbygge

Kungen är emot det, familjen Lundberg har fört en juridisk strid. Nu går staten in med pengar till det planerade Nobelcentret, som är ett ”nationellt intresse”, enligt näringsminister Mikael Damberg.  

Fredrik Lundberg med döttrar. Louise Lindh till höger, vice VD i Fastighets AB L E Lundberg , är starkt kritisk mot Nobelcentrets placering.
Fredrik Lundberg med döttrar. Louise Lindh till höger, vice VD i Fastighets AB L E Lundberg , är starkt kritisk mot Nobelcentrets placering.Bild:Joey Abrait

Regeringen och Stockholms stad lägger tillsammans totalt 180 miljoner kronor på ett Nobelcenter under en treårsperiod, varav 120 Mkr är statens bidrag.

Sedan tidigare har staden fattat beslut om att investera 227 miljoner kronor i projektet.

Bygget har uppmärksammats stort på senare år inte bara på grund av kung Carl Gustafs kritik mot bygget utan också då familjen Lundberg har fört en juridisk kamp med överklaganden för att slippa sin nya granne.

Samtidigt står Erling Perssons och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för grundplåten till centret, med 800 Mkr av totalt 1,2 miljarder donerade kronor.

Betyder pengarna att regeringen nu ställer sig på Wallenbergs och Stefan Perssons sida mot Fredrik Lundberg och Kungen?

”Regeringen ska inte ställa sig på någon sida i de juridiska processer som nu pågår. Men regeringen är engagerad i att ett Nobelcenter ska växa fram i Sverige”, säger näringsminister Mikael Damberg (S) och kallar projektet för ”ett nationellt intresse”.

”Det här är att skifta perspektiv från att bara diskutera plats, konstruktion och utseende till att diskutera vad Nobelcentret ska fyllas med. Det tror jag är en välkommen diskussion när så mycket av världspolitiken ifrågasätter vetenskap och forskning”, säger han vidare.   

Bygget av ett Nobelcenter på Blasieholmen drog på sig 475 överklaganden och just nu pågår skriftväxling mellan Länsstyrelsen och staden. Processen gör att planerna på ett Nobelcenter samtidigt skjuts på framtiden åtminstone till 2020, enligt Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, som är övertygad om att bygget till slut blir av.  

”Vi utgår ifrån att det här kommer att lösa sig”, säger Lars Heikensten. 

”Bara det faktum att regeringen engagerar sig så tydligt lyfter frågan över hur ett hus ser ut på Blasieholmen till ett nationellt perspektiv”, säger han vidare.

Men familjen Lundberg är fortsatt kritisk. 

"Ett Nobelcenter förtjänar att placeras i en miljö som vi vet tål många fler besökare än vad de olika Nobelevenemangen kan idag”, säger Louise Lindh, vice VD i Fastighets AB L E Lundberg.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?