1515

Pengaregn lättar på SSAB:s säljpress

När SSAB i april 2016 gjorde sin nyemission indikerade bolaget att byggmaterialsdivisionen Ruukki Construction skulle säljas i närtid. Nu är det inte lika bråttom.
”Vårt kassaflöde sedan dess gör att vi inte har kniven på strupen längre”, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

SSAB:s affärsområde Ruukki Construction tillverkar byggmaterial, till exempel stuprör och takplåtar, och väntas 2016, enligt SME Direkt, ha omsatt 5,3 miljarder kronor.

Affärsområdet konkurrerar med skånska börsnoterande Lindab, där finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag Creades är huvudägare.

Ruukki Construction ingick i SSAB:s utköp av finländska stålbolaget Ruukki från Helsingforsbörsen år 2013.

Ganska snabbt efter förvärvet indikerade Martin Lindqvist att byggmaterialsaffären inte tillhör SSAB:s kärnverksamhet. I samband med att SSAB gjorde nyemissionen i fjol kommunicerade SSAB extra tydligt att ”icke kärnverksamheter”, vilket i huvudsak är Ruukki Construction, ska säljas för att förstärka kassaflödet.

Men nu snart ett år senare har inte Martin Lindqvist lika bråttom med att sälja Ruukki Construction.

”När vi lanserade nyemissionen frågade vi om 5 miljarder kronor av ägarna och skulle själva generera ytterligare 5 miljarder i kassaflöde på sju kvartal. Då var jag osäker på om vi kunde generera 5 miljarder själva utan att sälja icke strategiska tillgångar. Nu vet jag att vi når 5 miljarder utan att sälja Ruukki Construction”, säger Martin Lindqvist.

Parallellt med att SSAB:s kärnverksamhet har levererat allt bättre kassaflöden har Ruukki Construction genomfört lyckade kostnadsbesparingar under ledning av stålbolaget Ovakos tidigare vd Jarmo Tonteri, som under en period var tillförordnad chef för Ruukki Construction.

Rörelsemarginalen för affärsområdet för 2016 väntas ha blivit 4,1 procent enligt SME Direkt, jämfört med 0,3 procent 2015.

”Därför sitter vi med ett affärsområde som är operativt där vi tycker att det ska vara och vi har inte kniven på strupen att sälja det. Det ger oss valfrihet, men jag har inte ändrat min syn om att Ruukki Construction långsiktigt inte är kärnverksamhet i SSAB”, säger Martin Lindqvist.

En fördel med att behålla Ruukki Construction för SSAB är att affärsområdet är en av de största kunderna till SSAB:s tunnplåtsverksamhet.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?