ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pelosi anklagar Trump för mörkläggning

  • Nancy Pelosi, representanthusets talman, har sagt att Trump är inblandad i en "mörkläggning" – vilket fått honom att ställa in ett möte med henne. Foto: Doug Mills

Demokraterna i USA:s kongress diskuterar om att kräva ett riksrättsförfarande mot den republikanske presidenten Donald Trump.

Nancy Pelosi, representanthusets talman, har sagt att Trump är inblandad i en "mörkläggning" – vilket fått honom att ställa in ett möte med henne.

Den tidigare juridiske rådgivaren i Vita huset, Don McGahn, dök inte upp för att vittna på tisdagen inför det demokratstyrda justitieutskottet i representanthuset, sedan Trump instruerat honom att vägra. Utskottet vill förhöra McGahn om den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, som granskat möjliga kopplingar mellan Trump och Moskva samt om huruvida presidenten har försökt förhindra rättvisans gång.

Sedan hon haft överläggningar med partikamrater i representanthuset på onsdagen sade demokraten Pelosi:

”Ingen står över lagen, inte heller Förenta staternas president. Och vi tror att Förenta staternas president är inblandad i en mörkläggning”.

Hennes kommentar kom en timme innan hon och andra kongressledamöter skulle träffa Trump för att diskutera stora infrastrukturprojekt. Men det mötet ställdes in och under ett hastigt utlyst framträdande i Vita huset förnekade Trump anklagelserna om mörkläggning. Han sade också att han är arg över pratet om riksrätt före mötet och att han inte tänker samarbeta med Demokraterna om infrastrukturen så länge deras "falska" utredningar pågår i kongressen.

Demokraterna i representanthuset och Trump utkämpar en strid om möjligheten att granska möjliga kopplingar till Ryssland och presidentens personliga ekonomi och affärer. Trump försöker på olika sätt bromsa utredningar.

Pelosi och andra ledande politiker i representanthuset har försökt förhindra krav från mer nytillträdda demokrater om att sätta igång en riksrättsprocess. De kraven luftades återigen när McGahn inte infann sig till vittnesmålet.

”Många av oss anser att åtminstone en utredning om riksrätt kunde ge oss större möjlighet att få vittnen att komma till kongressen”, säger demokraten Mark Pocan till MSNBC.

Hans partikamrat Jerrold Nadler, ordförande representanthusets justitieutskott, sade på tisdagen att han överväger att gå till domstol för att tvinga McGahn att vittna.

Nadler klargjorde också att han kallat Vita husets tidigare kommunikationschef Hope Hicks till vittnesmål, liksom Annie Donaldson som var stabschef för Don McGahn när han var juridisk rådgivare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies