Annons

Trump i ny skandal efter mystiskt samtal – ”farligt minfält”

USA:s president Donald Trumps mystiska samtal med en världsledare får politisk sprängkraft.

Toppdemokrater kräver granskning av vad en anonym visselblåsare har hört Trump säga, men det stoppas av en underrättelsechef.

Nancy Pelosi, representanthusets talman, och Donald Trump.
Nancy Pelosi, representanthusets talman, och Donald Trump.Foto:AP

I ett skarpt utspel väljer en av de mest inflytelserika demokraterna att attackera Vita huset. Nancy Pelosi, representanthusets talman, ger sig in i den affär som växer runt Trump och hans telefon.

”Om presidenten har gjort det som han anklagas för, då har han klivit rakt in i ett farligt minfält som får allvarliga konsekvenser för hans regering och vår demokrati”, sade Demokraternas högst uppsatta i kongressen på fredagen.

”Presidenten och tillförordnade säkerhetsrådgivaren måste sluta obstruera”, sade Pelosi.

Historien som börjar växa likt en mindre lavin i Washington rör ett eventuellt telefonsamtal mellan Trump och den tämligen nyvalde ukrainske ledaren Volodymyr Zelenskyj den 25 juli. Uppgifterna, som inte är bekräftade, kommer delvis från tidningen The Washington Post som skriver att Trump bad Zelenskyj att utreda korruptionsrykten som rörde en son till presidentkandidaten Joe Biden. Sonen Hunter har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Trump ska ha ställt en utredning av Bidens son som krav för fortsatt amerikanskt militärt stöd till Ukraina. Stödet betalades mystiskt nog inte ut i somras, enligt BBC.

Del två i härvan inträffar i mitten av augusti. En person som uppenbarligen lyssnat till ett presidentsamtal skriver en rapport till underrättelsetjänstens inspektör general Michael Atkinson. Han i sin tur skriver i ett brev till kongressen att rapporten påpekar ”allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen” med hänvisning till samtalet.

Enligt lag ska USA:s kongress behandla frågan inom sju dagar, om inspektören anser att klagomålet är trovärdigt. Men tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten DNI, Joseph Maguire, förbjuder Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

”Vi kan inte få svar på frågan om Vita huset är inblandat i att förhindra att informationen når kongressen”, säger demokraten Adam Schiff, som leder representanthusets tunga underrättelseutskott.

Trump svarar via Twitter. ”Inget av det som sades var fel, det var klockrent”, skriver presidenten utan att ge någon bakgrund om samtalet. Hans advokat, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, bekräftar dock delvis samtalets karaktär.

”Om USA:s president säger till Ukrainas president: ”utred korruptionsanklagelser i ditt land som kan ha påverkat valet 2016 i vårt land”, då har han gjort vad han borde göra”, säger Giuliani.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?