Annons

Pelletsköparna hotas av kraftiga prishöjningar

Pelletsmarknaden är under hård press. Förutom kortsiktiga leveransstörningar så får Sveriges pelletsköpare ställa in sig på stora prisökningar inför nästa säsong, bedömer en av marknadens jättar.

Bild:Colourbox

Samtidigt som det kalla vintervädret gör att allt ifrån privatpersoner som värmer villan till de stora energibolagens kraftvärmeverk behöver extra stora mängder träpellets kämpar leverantörerna med att klara den ovanligt höga efterfrågan. 

"Vi har sedan ett tag en väldigt ansträngd situation på den svenska pelletsmarknaden. Det är till och med vissa återförsäljare som fått slut på pellets, vilket är väldigt ovanligt", säger Peter Granborn, som är koncernchef för Scandbio. 

Koncernen, som ägs till hälften vardera av svenska Lantmännen och finländska energibolaget Vapo, är enligt egen uppgift den klart största producenten av trädbränslen och har runt 25 procent av den svenska pelletsmarknaden. Scandbio har sex fabriker i Sverige, men har den senaste tiden sett sig tvingat att införa leveransbegränsningar. 

"Vi har en tillfällig begränsning till max 2 pall eller två ton per beställning och har även förlängt leveranstiden till 15-20 arbetsdagar. Det är för att undvika att det blir brist, något som vi vet har drabbat en del andra aktörer", säger Peter Granborn, som även är ordförande i Pelletsföreningen.

Både han och flera andra branschbedömare vittnar om att det är flera samverkande faktorer som ligger bakom det ansträngda försörjningsläget. 

"Förutom det ihållande kalla vintervädret som lett till att efterfrågan är extra hög, så väger den ansträngda råvaruförsörjningen ännu tyngre. Det råder nämligen virkesbrist i Sverige vilket i sin tur gjort att sågverken inte alls har samma aktivitet. Och tillgången till sågspån som är vår viktigaste råvara är betydligt lägre än normalt", säger Peter Granborn. 

Svebio, bioenergibranschens organisation, pekar på att virkesbristen främst beror på en ovanligt mild och blöt höst i södra Sverige och Baltikum, vilket tidvis gjort att virke och bränsle inte kunnat transporteras ut ur skogen i normal omfattning. 

"Bland annat fick Lettland regnmängder som aldrig tidigare registrerats och i Litauen deklarerade regeringen force majeure i skogen", säger Gustav Melin, vd på Svebio, som pekar på att även skogsbolag som Billerud Korsnäs drabbats och i januari tvingades vinstvarna på grund av virkesbristen. 

Läget för virkesförsörjningen har förbättrats efter att kylan slog till tidigare i vinter. 

"Det bidrar till att vi inte ser någon risk för stora underskott på pellets", säger Peter Granborn på Scandbio. 

Även de börsnoterade skogsjättarna SCA SCA B +0,78% Dagens utveckling liksom Stora Enso STE R -0,13% Dagens utveckling har betydande verksamheter inom pellets.

"Vi är förstås medvetna om det begränsade utbudet av pellets men har jobbat aktivt med att fylla på våra egna lager och har kunnat fullfölja leveranser till alla kunder, stora som små. Det kommer vi även att kunna fortsätta göra säsongen ut", säger Carl Norell, presschef på Stora Enso. 

Men läget är fortsatt ansträngt på marknaden. Och de svenska pelletsköparna, som årligen lägger runt 4-5 miljarder kronor på pellets, hotas av kraftiga prishöjningar framöver, bedömer marknadsledande Scandbio. 

"Prissättningen styrs i stor utsträckning av längre kontrakt. Därför har vinterns knapphet inte givit någon brant uppgång. Men bland annat med tanke på att många leverantörer har väldigt tomma lager tror vi att priserna som sätts för den kommande vintersäsongen kommer att öka mycket kraftigt, men det hänger bland annat på vädret som ju påverkar vår bransch mycket", säger vd Peter Granborn, dock utan att ge några prisprognoser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?