ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pekingstyret tvingar bort Hongkongs ledare

  • Foto: TT

Hongkongs regeringschef CY Leung meddelade på fredagen att han ska kliva ned på grund av familjeskäl.

Bedömare som Di har talat med menar att han har sparkats av Pekings kommunistparti.

Många Hongkongbor drog en lättnadens suck på fredagseftermiddagen när regionens impopulära politiska ledare CY Leung meddelade att han inte ställer upp på omval nästa år.

Vissa bedömare menade att det var för första gången han verkligen har lyssnat till sin befolkning, då runt 70 procent av tillfrågade invånare anser att han bör kliva ned när mandatperioden löper ut.

"Det är underbart att vi äntligen blir av med honom. Hongkong behöver en regering som inte är rädd för dess egen befolkning", säger Tony Kong, en ung Hongkongbo som har varit i aktiv i de demokratiska demonstrationerna.

Under CY Leungs styre har Pekings kommunistparti tillåtits ta allt större makt över den halvautonoma regionen. Regeringschefen har upprepat anklagats för att ha sin främsta lojalitet mot Peking, inte Hongkong. 

Allt sedan demokratidemonstrationerna 2014, där stora delar av staden ockuperades under flera veckor, har ett politiskt dödläge rått.

Inom näringslivet har ett uttryck myntats inför det kommande valet: ACB,   Anyone but CY.

Under en snabbtillkallad presskonferens på fredagen sa regeringschefen att han redan har meddelat sitt beslut till centralregeringen i Peking.

"Om jag ställer upp i valkampanjen kommer min familj att lida av outhärdlig stress. Jag måste skydda dem", sa CY Leung.

Men Willy Lam, politisk expert på Chinese University of Hong Kong, säger att Peking snarare har avsatt honom på grund av sin låga popularitet och förmåga att förvärra redan allvarliga motsättningar.

"Detta innebär dock inte att Peking kommer att mjukna i sin attityd eller politik kring hårdare kontroll över Hongkong", säger han.

De två mest troliga efterföljarna är Regina Ip, ledare för Pekinglojala New Peoples Party, och nuvarande finansminister John Tsang.

"Båda kan troligen utföra Pekings befallningar", säger Willy Lam.

Regeringschefen röstas fram av en kommitté av 1200 personer, vilka ska brett återspegla samhällets intressen. De flesta delegater är lojala mot kommunistpartiet, och en prodemokratisk ledare är föga trolig att ta hem segern.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer