1515
Annons

Pekings man vald till Hongkongs ledare

Den före detta säkerhetschefen John Lee valdes, som väntat, till Hongkongs högste ledare på söndagen. Han var den ende kandidaten som tilläts av det kinesiska kommunistpartiet – och vann med drygt 99 procent av rösterna.

John Lee och Carrie Lam till höger.
John Lee och Carrie Lam till höger.Foto:Kin Cheung

Lee kommer att ersätta Carrie Lam som har varit Hongkongs chefsminister sedan 2017.

John Lee gick till val med en slogan: ”Tillsammans öppnar vi ett nytt kapitel i Hongkong” och utlovade bland annat en omstart för stadens ekonomi.

64-årige John Lee var ensam kandidat och fick 99 procent, eller 1 416 av totalt 1 461 röster, av den Pekingvänliga valkommitté som väljer ledare.

Sedan 2020 har Kina kontrollen över valsystemet i det tidigare i hög grad självstyrande Hongkong. Endast personer som är lojala med kommunistpartiet får ha politiska ämbeten.

Enligt en opinionsundersökning i mars hade 24 procent av befolkningen i Hongkong förtroende för Lee. 12 procent uppgav att de hade förtroende för företrädaren Carrie Lam.

Under valdagen bevakades vallokalen av cirka 7 000 poliser, rapporterar lokala medier.

Tre personer ur ett pro-demokratiska parti protesterade utanför vallokalerna och ropade slagord som ”Makten åt folket” och ”Fri rösträtt”.

”Vi vet att vår protest inte kommer att ha någon effekt men vi vill inte att Hongkong ska vara helt utan röst”, säger Vanessa Chan, en av demonstranterna.

Polisen genomsökte demonstranternas tillhörigheter men ingen greps.

Carrie Lam gratulerade under söndagen den nya ledaren och försäkrade att hon kommer att ge det stöd som krävs för att skiftet ska gå så smidigt som möjligt.

John Lee tar över ledarskapet den 1 juli.

Lee är känd för att ha haft ansvar för Hongkongpolisens nedslag på de stora demokratiprotesterna för tre år sedan. Han beskrivs som en man som gjort en klassresa från arbetarklassen till Hongkongs toppskikt.


Plånbokssmäll för semesterfirare: ”Kommer bli betydligt dyrare”

Inflationstakten är den högsta på 32 år, vilket kommer att märkas vid sommarsemestern. Enligt Visita får semesterfirare ta höjd för högre priser på bland annat hotellövernattningar, restaurangbesök och transporter. 

”Det kommer att bli betydligt dyrare än förra året”, säger branschorganisationens chefsekonom Thomas Jakobsson.

Samtidigt kan medlemskap i exempelvis fackförbund och kundklubbar ge rabatter på både resor och boende.

Foto:TT

Den svenska konsumentprisökningen har inte varit så hög sedan 1991. Konsumentprisindex steg med drygt 6 procent mot föregående år, enligt Statistiska centralbyråns senaste mätning i april. Bränsle och energi sticker ut när kommer till de varukategorier som ökat mest i pris under det senaste året, och för svenskar som tänkt semestra på hemmaplan kommer de stigande priserna att kännas i plånböckerna. 

”Man får definitivt räkna med en dyrare Sverigesemester i år, på allt man konsumerar. Det kommer att vara betydligt dyrare än förra året”, säger branschorganisationen Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson. 

Di har tidigare rapporterat om att konsultbolaget McKinsey spår att svenska matpriser kan stiga med uppåt 10 procent i år. Priserna för bland annat tomater och kaffe har redan ökat med runt 30 procent, enligt den senaste inflationsmätningen. 

”Inom restaurangbranschen justeras priserna vanligtvis en gång per år, högst två. Med tanke på den prisutvecklingen vi ser på råvaror, framför allt inom restaurangverksamhet, så kommer man att behöva justera priserna betydligt fler gånger det här året. Många restauranger kommer sannolikt att tvingas höja priserna inför semestrarna”, säger Thomas Jakobsson.

I december var inköpspriserna inom restaurang 9 procent högre än föregående år, i mars låg inköpspriserna 15 procent högre. Samtidigt ökar inte försäljningspriserna till konsument i alls lika stor utsträckning, vilket betyder att redan låga marginaler blir ännu mer ansträngda, säger Thomas Jakobsson.

”Det är svårt att se var det kommer att sluta.”

Prissättningen inom hotell- respektive restaurangbranschen ser olika ut. I hotellbranschen justeras priserna dagligen och i hög grad utifrån kapacitetsutnyttjandet. Att priserna på hotell nu stiger handlar inte om inflation utan snarare om att priserna går tillbaka till mer normala nivåer, menar Visitas chefsekonom. 

”Jämfört med förra året kommer man att se stora prisökningar, men just i hotellbranschen beror det på att priserna var så låga förra året. Då kan du få en ganska stor procentuell utveckling, men egentligen blir prisbilden bara mer normal.”

Den mest kännbara effekten blir för resenärer som väljer bilen i sommar, på grund av prisökningarna på drivmedel. 

”Det går mer pengar till själva transporten än till konsumtion på resmålet. De hushåll som väljer att semestra i Sverige kommer att behöva lägga mer pengar på saker som inte har med besöksnäringen att göra, drivmedel är ett exempel. Semesterkassan kan behöva läggas på andra saker.”

Enligt Visitas prognos får besöksnäringen en efterlängtad återhämtning efter pandemin i sommar, trots högre priser för konsumenterna.

”Man sparade ganska mycket pengar under pandemin och än så länge har inte hushållens ekonomi drabbats så tydligt. Vår förhoppning är att sommaren nog ändå kan vara en hyfsad återgång till det normala, kanske till och med något över det.”

Hur stor effekt räntehöjningar, inflation och reallöneminskningar får på svenskarnas plånböcker tror Thomas Jakobsson att vi kommer att se först till hösten.

”Mycket hänger på hur återhållsamma hushållen är. Förhoppningen är att de inte är det ännu, men jag kan tänka mig att det blir en baksmälla i höst när vi fått högre räntor och det börjar kännas i plånboken, samtidigt som vi går mot kallare tider och ett ovisst energipris.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?