Mitt i osäkerheten kring regeringsbildningen påbörjar M sitt arbete med att dra lärdomar av valet, där partiet backade med 3,5 procentenheter från 23,3 procent valet 2014 till 19,8 procent i höstens val. Riksdagsledamoten Mats Green, som sedan förra hösten är M:s bostadspolitiske talesperson, leder eftervalsanalysen och den arbetsgrupp som ska dra viktiga slutsatser om ödesvalet 2018. Skolentreprenören och grundaren av pr-byrån Kreab, Peje Emilsson, är en av gruppens ledamöter där även partiets strategichef Per Nilsson deltar. Det kan Di avslöja.
”Vi har vårt första möte på fredag. Att jag är med beror nog på att de vill ha någon med erfarenhet från förr”, säger Peje Emilsson.
Peje Emilsson, vars engagemang i Moderaterna grundades under gymnasieåren på Södra Latin i 60-talets Stockholm, medverkar därmed för tredje gången i partiets eftervalsanalysarbete. Första gången var efter bottenvalet 1970 då partiet låg runt 11 procent och andra gången var 1985 då partiet lockat till sig drygt 20 procent av väljarna.
I stället för att ge en förklaring till M:s 10-procentiga fall från Reinfeldts storhetsdagar börjar entreprenören först med motståndarpartiet, Socialdemokraterna, i intervjun med Di.
”Den enda trenden som är helt kristallklar är att S under de senaste femton åren gradvis har gått från att vara ett 40-procentigt parti till att nu ligga under 30 procent. M har pendlat upp och ned."
”Tittar man på demografin är det också tydligt att S har en stor andel gamla väljare. Frågan är hur länge de hänger kvar”, fortsätter han.
Men hur förklarar du M:s nedgång i höstens val jämfört med 2014?
”Frågan är mer mångfacetterad än SD. Det handlar nog generellt om en bristande tillit till att politiken levererar vad den lovat”, säger han.
”Vi måste borra i det här. Hur bygger man tillit? Förtroendet för politiker har minskat. Vi står nu inför ett antal viktiga förändringar för att stärka demokratin”, fortsätter han. Färre riksdagsledamöter med större ansvar skulle vara ett första steg i den riktningen, enligt Emilsson.
Han vill inte ge några tvärsäkra svar eftersom den arbetsgrupp han ingår i ska presentera sina officiella slutsatser under början av 2019. Men han beklagar samtidigt bristen på sakfrågor i höstens val.
”Alla partier pratade om samma sak och då tänker jag på brottslighet, gängkriminalitet och migration. Det blev en råddig valrörelse utan tydliga alternativ.”
Var det rätt av M att under valrörelsen rikta in sig på tuffare tag mot brottsligheten?
”Jag har inget bra svar på det.”
Entreprenören vill också finna förklaringar till varför hans parti backat i storstäderna, och då framför allt i Stockholm, men ökat rejält på mindre orter såsom Mariestad, Grästorp och Karlskoga.
”Det är fascinerande vilka dramatiska förändringar man ser, och då även på kommun- och landstingsnivå. Vi måste titta på det här”, säger han.
Och hur ser du på Ulf Kristerssons möjligheter att bilda en regering?
”Det naturliga var att Ulf Kristersson fick frågan först eftersom Löven blev bortröstad. Endera så röstas han fram i en alliansregering eller i en moderat minoritetsregering”, säger han.
Menar du allvar när du pratar om en alliansregering?
”Som det ser ut nu är det inte troligt. Det kan också bli en större koalition, men då måste ekonomin gå ned först”, säger han och understryker att han fortfarande hoppas på en alliansregering.
”Ett extraval känns osannolikt. Är det så att riksdagen tröttnar på en regering, kan den välja att rösta fram en ny regering”, säger han.