Hoppa till innehållet

Annons

Peak Performances ägare vill köpa bomull från Xinjiang – går ur bomullsallians

Klädmärket Peak Performances kinesiska ägare Anta ska lämna branschorganisationen Better Cotton Initiative för att kunna köpa bomull från den omstridda provinsen Xinjiang i Kina.

”Peak Performance tolererar inte någon form av tvångsarbete”, säger det svenska företaget dock till Di apropå ägarens beslut.

Kinas påstådda förtryck mot den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer i regionen Xinjiang har de senaste veckorna fått mycket uppmärksamhet, eftersom H&M har beslutat sig för att tills vidare inte köpa bomull därifrån. Detta på grund av misstankar om tvångsarbete, något Kina förnekar.

Ett annat svenskt klädmärke är Peak Performance, som liksom H&M har höga hållbarhetsambitioner kring inte minst bomull (se faktaruta).

Sedan två år ägs Peak Performance av kinesiska Anta Sports, som våren 2019 köpte finska sportjätten Amer Sports. Där ingår Peak Performance sedan 2018 tillsammans med bland andra Salomon och Arcteryx. Anta Sports är världens tredje största tillverkare av sportkläder, och officiell leverantör till Internationella Olympiska Kommittén.

Nyligen meddelade Anta på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, att man kommer att lämna Better Cotton Initiative (BCI), en global sammanslutning av klädtillverkare för att främja hållbarhet i bomullsbranschen. Enligt branschnyhetsorganet Ecotextile har beslutets fattats för att Anta ska kunna köpa bomull från Xinjiang.

Frågan blir därmed hur tungt Peak Performances hållbarhetsambitioner väger i ljuset av ägarens beslut: som bomull eller bly? Ska man fortsätta vara med i BCI, eller gå ur på ägarens initiativ och börja köpa bomull från Xinjiang? 

Företaget avböjer att låta sig intervjuas av Di, men meddelar i ett mejl att man följer Amer Sports linje i frågor om produktion.

”Peak Performance tolererar inte någon form av tvångsarbete, oavsett var i världen. Denna fråga är tydligt reglerad i Amer Sports Etiska Policy, som är baserad på internationella, sociala och etiska standarder, däribland FN:s internationella arbetsorganisation (ILO) samt FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter”, skriver Peak Performance.

Enligt bolaget uppnåddes i fjol målet att uteslutande använda en hållbar bomullsproduktion i Peak Performance-produkterna, och ingen bomull i plaggen kommer från Xinjiang.

Även hos mellanägaren Amer Sports är frågan känslig, och bolaget avböjer intervju för att i stället svara skriftligt med ett uttalande liktydigt med det från Peak Performance. Inget av Amer Sports varumärken köper bomull från Xinjiang, heter det i mejlet.

Frågan om huruvida Amer Sports ämnar stanna kvar i BCI, eller lämna organisationen tillsammans med Anta lämnas dock obesvarad:

”Amer Sports och dess varumärken är medlemmar i BCI”, skriver bolaget i stället för att svara på frågan.

Om ni skulle åläggas att köpa bomull från Xinjiang från ägarhåll, skulle ni göra det då?
”Vi kan tyvärr inte säga mer än vad som står i mejlet”, säger en talesperson för Peak Performance.

Innehåll från McDonald'sAnnons

McDonald’s vd: ”Nu satsar vi på ytterligare 50 år i Sverige”

McDonald’s firar 50 år i Sverige med att satsa på nya etableringar och ett huvudkontor mitt i city.

Strategin är långsiktig, menar vd:n Joachim Knudsen.

– Det går bra för McDonald’s. Nu kör vi för 50 nya år i Sverige, säger han.

Så ansöker du om att bli franchisetagare

1973 etablerades McDonald’s i Sverige. Exakt 50 år senare skriver Sveriges största restaurangkedja in sig i ett nytt kapitel. Och man gör det genom att flytta huvudkontoret från Skärholmen till Waterfront Building, så centralt i Stockholm man kan komma. Satsningen är lika strategisk som symbolisk.

– McDonald’s mår bra. Vi har gjort affärer i Sverige i 50 år. Vi är en enda stor familj av franchisetagare och svenska McDonald’s. Vi är hela Sveriges Donken, säger Joachim Knudsen, vd för McDonald’s Sverige.

43 nya McDonald’s-restauranger

Sedan år 2017 har McDonald’s gjort en omarbetning och städat i sin strategi. Där ingår att stänga ett antal restauranger på grund av att gästernas beteenden har förändrats, för att i stället erbjuda framtidens McDonald’s genom att öppna på nya adresser.

– Efter sex år har vi nu slutfört den processen. Det innebär också att vi har öppnat 23 nya restauranger sedan 2019, med ambitionen att öppna ytterligare 20 inom de kommande tre åren – från Kristianstad till Skellefteå.

– Vi och våra franchisetagare har gjort gigantiska investeringar i Sverige, både för att stänga, återinvestera och öppna nya restauranger. På så vis har vi även ökat vår marknadsandel. Kommersiellt står vi starka, och strategin fungerar.

13 000 medarbetare

Bakom framgången står inte minst de 27 franchisetagare, kvinnor och män, som investerar över hela landet. Med sammanlagt 200 restauranger från norr till söder har McDonald’s idag cirka 13 000 medarbetare - genom åren har över 220 000 medarbetare anställts, vilket bland annat gjort McDonald’s till en av Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare.

– Det är våra franchisetagare som anställer och utbildar våra medarbetare, och de spelar en enorm roll för hur McDonald’s uppfattas som arbetsgivare. På så sätt är vi ett mycket lokalt representerat företag.

McDonald’s letar kontinuerligt efter nya, hungriga franchisetagare.

– Gärna personer som trivs med att vara entreprenörer och som är bra på att jobba med och utveckla människor. Men det är fortfarande människor som tycker det är roligt och trivs med att vara del av ett större sammanhang. Vi arbetar även aktivt för att få med oss fler kvinnliga franchisetagare.

Vad kommer att känneteckna framtidens McDonald’s?

– Vi är ett urstarkt varumärke med nöjda gäster, men sättet vi säljer vår mat och dryck på idag är helt annorlunda - med digitala försäljningskanaler och en kontemporär känsla. Konsten att förstå ett varumärke är ju att alltid vara relevant och samtida, som en spegel av samhället.

Spetsigare satsningar

En del av att servera en allt spetsigare upplevelse är satsningen på McCafé. Kaffe är och kommer att spela en allt större roll på McDonald’s restauranger framöver.

– Där finns en stor marknadspotential, inte minst att servera fint kaffe till bra pris genom vår McDrive. Vi jobbar hela tiden på att utveckla vårt erbjudande till gästerna.

Sund expansion

Här vävs också flytten till city och Waterfront Buildning in i strategin på ett självklart sätt.

– Det är ett tecken på att vi är ett sunt företag, och på att vi investerar – inte bara i restauranger utan genom att vi expanderar med ett nytt huvudkontor där vi kan attrahera ännu fler anställda.

I det högt miljöcertifierade glashuset i huvudstaden väntar stora resurser, bland annat kring internutbildning, marknad och affärsutveckling.

– Vi tror på en lång framtid i Sverige. I höst är det 50 år sedan vi introducerade hamburgare i det svenska samhället. Nu tänker vi utvecklas i 50 år till. Inför denna framtid finns det stora möjligheter för både nya medarbetare som vill växa med oss och nya drivna franchisetagare.

Så fungerar McDonald’s franchisemodell 

Mer från McDonald's

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med McDonald's och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera