ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Payex-grundaren Max Hansson avliden

  • Payex grundare Max Hansson. Foto: Karl Melander

 

Den gotländske entreprenören Max Hansson, grundare av vad som senare skulle bli Payex, har avlidit efter en tids sjukdom rapporterar lokala medier på Gotland. Han blev 73 år. 

1972 Grundade Max Hansson Faktab Finans. Bolaget, som startade som ett enmansföretag, bytte 2006 namn till Payex och har i dag 500 anställda och kontor i Visby, Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Lahtis.

Bolagets vd Raymond Klavestad beskriver Max Hansson som en fantastisk entreprenör. 

"Han byggde upp Payex på Gotland och var mån om att verksamheten skulle finnas på Gotland, så han har betytt väldigt mycket för Visby och Gotland generellt", säger han.

Han tycker också att Max Hansson var väldigt duktig på att utveckla en speciell kultur och att tänka i nya banor. 

"Han ville gärna investera i nya lösningar och vara med och utveckla branschen för betalningar. Han har investerat mycket i att Payex ska kunna ligga i framkant och utveckla hans idéer."

Stämningen på företaget var känslosam under torsdagen då beskedet kom. På fredagen kommer en minnesceremoni att hållas. 

"Max betydde mycket för medarbetarna. Som ägare brydde han sig osedvanligt mycket om dem, så alla har en nära relation till honom."

I maj i fjol meddelade Max Hansson att det var dags att dra sig tillbaka och att Swedbank skulle köpa bolaget. Han var dock kvar till augusti, när köpet genomfördes. 

"Det var viktigt för Max att Swedbank förpliktigade sig till att bolaget skulle finnas kvar i Visby och att man skulle satsa vidare på hans idé. Han kunde säkert sålt bolaget för ett högre pris till andra typer av ägarsällkap, men han var väldigt mån om att hans tänk och kulturen han byggt skulle leva vidare", säger Raymond Klavestad.

Vid tiden för försäljningen ville Max Hansson inte avslöja priset, men av Swedbanks kvartalsrapport framgår att aktierna kostade banken 1 268 mkr.

Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård säger till helagotland.se:

"Jag tror inte att alla har förstått vad han betytt för Gotland, och det var kanske inte alltid som han kände att gotlänningarna kunde uppskatta honom för det han hade gjort. Han har gjort en otroligt stor gärning för ön, och det är väldigt tragiskt att han avled alldeles för ung. Mina tankar går till hans anhöriga."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies