ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Pausad handelskonflikt bäddar för munter öppning i New York

Positiva signaler i handelskonflikten mellan USA och Kina över helgen bäddar för uppgångar när veckans handel på USA-börserna drar i gång.

USA:s finansminister Steven Mnuchin sade på söndagen att USA och Kina tagit en paus i handelskriget för att fortsätta arbeta för en bredare uppgörelse i handelsfrågor. 

Tidigare under helgen publicerade de både länderna ett uttalande, efter flera dagars handelssamtal, där bland annat Kina lovar att köpa mer amerikanska varor för att minska USA:s handelsunderskott. 

I uttalandet nämndes ingen summa och heller inte så många detaljer om hur det ska gå till, men bland annat är det aktuellt med ökad import av amerikanska energi- och jordbruksprodukter. 

Även om marknadsaktörer absolut inte blåser faran över än så beskrivs beskeden som ett "tydligt steg i rätt riktning", vilket också syns i reaktionen på marknaderna.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex stigit 0,9 procent, terminen för det bredare S&P 500 var upp 0,6 procent och för teknikorienterade Nasdaq var terminen 0,8 procent högre.

Därmed väntas en vändning efter den handelskonflikttyngda avslutningen på förra veckans handel, då S&P 500 och Nasdaq sjönk 0,3 respektive 0,4 procent under fredagen. Dow Jones slutade på en oförändrad nivå.

Under måndagen har dollarn stärkts och Asienbörserna visat uppgångar. Även i London och Paris steg indexen. 

Bland råvarorna sjönk guldpriset tillbaka 0,4 procent medan basmetallerna visade en blandad prisutveckling. Brentoljan sjönk medan WTI-oljan däremot steg något. 

På aktiefronten handlades hotellfastighetsbolaget Lasalle upp 5,2 procent i förhandeln till 33:55 dollar sedan Blackstone lagt ett kontantbud om 33:50 dollar per aktie. Private equity-aktören ser således ut att investera 4,8 miljarder dollar inom hotell kort efter att det delgivit att det ska checka ut ur Hilton efter 11 år. Den affären har givit en vinst om 14 miljarder dollar och är enligt Bloomberg News den mest lönsamma Private Equity-exiten som har gjorts. Blackstones "låga" premie på Lasalle Hotels ska ses i ljuset av att aktien lyft runt 30 procent under våren sedan konkurrenten Pebblebrook lagt tre bud på bolaget.

General Electric steg 2,8 procent efter att industrikonglomeratet gått med på att slå samman sin enhet GE Transportation med tågoperatören Wabtec i en affär värd drygt 11 miljarder dollar.

Torontobörsen håller stängt under måndagen. 

Makroagenda är tunn på viktig amerikansk statistik, men på måndagskvällen väntar dock anföranden från Fedledamöterna Raphael Bostic, klockan 18.15, Patrick Harker, klockan 20.05, och Neel Kashkari, klockan 23.30.

Under veckan vänds blickarna mot onsdagskvällens publicering av protokollet från Feds senaste räntemöte. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer