Paus i brexitförhandlingarna – Johnson och von der Leyen ska prata

Medan klockan stadigt tickar mot nyår har brexitförhandlingarna pausats. Frågan är om ett telefonsamtal mellan premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen senare i dag kan lösa knutarna?

Foto:Geert Vanden Wijngaert

Den 1 januari 2021 löper Storbritanniens nuvarande övergångsregler ut. Om ingen uppgörelse om framtida samarbetsregler kan nås väntar drastiska förändringar om allt från tullar till fiskekvoter från den 1 januari 2021.

På fredagskvällen kom beskedet att förhandlingarna pausats.

”Vi var i dag eniga om att förutsättningarna för ett avtal ännu inte finns, på grund av betydande meningsskiljaktigheter”, skrev EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motpart David Frost i ett gemensamt uttalande på Twitter.

Boris Johnson och Ursula von der Leyen ska hålla ett telefonmöte under lördagen, meddelade Barnier. Enligt flera medier är det inplanerat till sent på eftermiddagen.

Fisket pekas ut som en av de största återstående stötestenarna, där striden gäller i vilken utsträckning EU ska få rätt till fiske i brittiska vatten. Regler för subventioner till företag och hur dispyter om avtalet ska lösas är andra tvisteämnen, enligt Reuters.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?