ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Passkaos i Göteborg – polisen anmäld

Just nu är det näst intill omöjligt att förnya sitt pass i Göteborg. Polisen tar frågan på största allvar och samtal pågår för att hitta en lösning på de akuta problemen. 

Passexpeditionen i Göteborg har infört tidsbokning i stället för drop-in, som tidigare. Just nu är alla tider bokade i 60 dagar framöver, något som både G-P och GT rapporterat om. 

Det finns enligt polisens presstalesman Thomas Fuxbom flera anledningar till att det är så svårt att få ett nytt pass just nu. 

"Den här tiden på året börjar högsäsongen för passansökan normalt. Sedan har man ganska nyligen infört ett nytt tidsbokningssystem", säger han till Di. 

Problemen är så pass stora att polischefen för området Storgöteborg, Erik Nord, gått ut på Twitter och bett om ursäkt. Han skriver där att beslutet 2005 att halvera giltighetstiden på passen är en bidragande faktor till problemen.

Frågan har enligt Thomas Fuxbom högsta prioritet.

"Just nu undersöker man vilka åtgärder som kan vidtas för att korta de här köerna", säger han. 

Mer information kan komma under dagen. 

Även om alla tider är fullbokade just nu, finns det hopp för den enträgna. Majoriteten av tiderna släpps 60 dagar i förväg, resten släpps sedan löpande. Rekommendationen är alltså att gå in och kolla på bokningssidan lite då och då.

"Sedan finns det alltid möjlighet att söka ett provisoriskt pass om man ska ut och resa med ganska kort varsel", säger Thomas Fuxbom. 

Nackdelen med provisoriska pass är att de bara gäller för en specifik resa och också är ganska dyra. 980 kronor kostar de. Ett vanligt pass kostar 350 kronor. 

"Vi försöker att uppmana folk att avvakta om man inte behöver ett nytt pass. Man kanske ska titta på passet för att se vilket datum det verkligen går ut. Det kanske går att vänta till hösten med att boka tid", säger Thomas Fuxbom. 

Vissa andra städer i Västra Götalands län har fortfarande drop-in och många väljer uppenbarligen att åka lite längre för att ställa sig i kö. Alingsås inför till exempel inte sitt  bokningssystem förrän måndagen den 23 april, enligt Thomas Fuxbom. Samma sak gäller i Borås. GT rapporterar dock att läget i Alingsås är mycket ansträngt. Tidningen uppger också även att det fortfarande finns drop-in i Stenungsund, men att kaos råder. 

"Det är kalabalik, fast alla är väldigt vänliga. Sedan man slutade med drop-in-tider i Göteborg smällde det till här. Två timmars väntetid är ingenting. Här är enormt mycket köer", säger Margareta Ivarsson, chef för stödservice hos polisen i Stenungsun, till GT.

I Skaraborg införs inte tidsbokningen förrän i höst. I Halland måste man däremot boka tid. 

Den som ansöker om ett pass måste enligt polisens hemsida inte hämta ut det på samma ställe som ansökan gjordes på. Men vill man hämta ut det närmare hemmet måste man ange det vid ansökningstillfället. Det går inte att ändra efteråt. 

Problemen är så pass stora att Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som ska på resa i augusti, har anmält polisen till justitieombudsmannen. 

"Det fanns inget annat sätt att få gehör. När jag ringde fick jag vänta en halvtimme i deras växel. Sen blev jag oförskämt behandlad. De säger bara att 'så här är det' och att det bara är att rätta sig. Det är rena DDR-fasonerna", säger han till G-P.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies