1515
Annons

Passionerade klättraren såg en affärsidé på ortens hustak

VÄSTERVIK. Klättringsentusiasten Michele Caminita såg en affärsidé på ortens hustak. Med stark tillväxt även inom rivnings- och saneringsbranschen har företaget Topper tagit sig högst upp bland årets Gaseller i Kalmar län.

Toppers vd och grundare Michele Caminita.
Toppers vd och grundare Michele Caminita.Foto:Jack Mikrut
I huset som rivs och renoveras görs fönster i ordning för isolering.Foto:Jack Mikrut
Dränering flerfamiljshus i Västervik.
Dränering flerfamiljshus i Västervik.Foto:Jack Mikrut

På ryggarna står ”Topper – appetite for destruction”. I golvet finns stora hål, väggarna är sargade och dammet yr från en maskin som hackar sig in runt fönstersmygarna.

”Vi förbereder för isolering. Vi ska också göra hål för ett hisschakt genom huset”, säger Michele Caminita, huvudägare, grundare och vd för Topper.

Ett pampigt 1700-talshus totalrenoveras – och Michele Caminita är onekligen van vid arbetsmiljön. Det var som anställd på ett företag inom just rivning och sanering som lusten för en egen verksamhet vaknade 2012. Men då på en lite högre nivå.

”Jag och en kollega konstaterade att inget företag målade och tvättade tak här i Västervik. Vi såg en öppning där. Taken är ofta eftersatta med fulla hängrännor, trasiga pannor, fågelbon, dåliga genomföringar. Om vattnet inte rinner av som det ska tar det alltid vägen någon annanstans, vilket kan skapa stora problem”, säger han.

”Och någon höjdskräck har vi ju inte.”

Medgrundaren och kompisen, som inte längre är kvar i bolaget, var precis som Michele Caminita en passionerad klättrare på fritiden.

”Jag bodde tidigare i Frankrike och började sportklättra både i franska Alperna och på Korsika. Det var aldrig något extremt, men fantastiska miljöer. Man får vara ute, adrenalinet slår på, och man pushar sig själv att klara något som man inte hade klarat innan”, säger han.

Under två års tid, vid sidan av det fasta jobbet, tillbringades kvällar, helger och lediga dagar i säkerhetslinor på ortens tak. Namnet Topper, med blinkningar till både höga höjder och höga hattar, spikades till slut som en hyllning till The Clash-trummisen Topper Headon.

År 2014 hade bolaget en tillräckligt stor orderstock, och även de pengar som behövdes för att investera i en färgspruta, för att våga ta klivet fullt ut.

”Grundtanken var att göra våra underhållsarbeten av tak och fasader under sommarhalvåret, och sedan skotta snö på taken vintertid. Men... det har inte snöat en enda vinter sedan vi började”, säger han.

”Ganska snart fick vi också förfrågningar om rivnings- och saneringsuppdrag, som blev ett bra komplement. Det kan vi ju syssla med året om.”

Med två ben att stå på kom tillväxten snabbt. Mellan 2016 och 2019 har Topper vuxit med nästan 300 procent – vilket till slut tvingade fram en rad viktiga insikter.

”Plötsligt insåg jag att jag kostar företaget pengar. Jag blev en flaskhals till slut när allt skulle gå via mig, och mitt företag blev lidande av det. Varje misstag jag gör, om något glöms bort eller om jag missar att informera om vissa saker, blir kostsamt”.

Problemet kulminerade i år. I somras, direkt efter semestern, presenterade Michele Caminita därför en ny plan för sina tolv anställda.

”Vi omorganiserar just nu. Vissa på företaget ska få nyckelroller som arbetsledare, en person lyfts in på kontoret på heltid. Det blir billigare att ta hjälp och att delegera ansvar, än att jag ska göra allting själv.”

Den starka tillväxten har också förverkligats just genom att öppna upp för hjälp. Redan 2017 blev entreprenören Eric Grönlund delägare i Topper.

”När vi började växa lite mer ville vi få in någon med större erfarenhet av att driva företag, ett kompetent bollplank, men som samtidigt inte skulle vara inne och punktstyra. Det har hjälpt oss otroligt mycket. Eric har redan gjort resan och kan ge råd inom allt från upphandlingar till kontakter med andra företag. Vi brukar ses varannan vecka, vi tar en kaffe och går igenom läget”, säger Michele Caminita.

Med den nya omorganisationen på plats, vilket förhoppningsvis är klart till årsskiftet, är målet på sikt att skapa ett ”riktigt bra, lönsamt litet företag”.

”Jag vill nästan ha löpande band-effektivitet på allt som sker på kontoret, så att alla som jobbar på fältet får de bästa förutsättningarna att göra ett så bra jobb som möjligt. Maskinparken ska vara i ordning och alla ska få med sig en ordentlig pärm ut, med arbetsmiljöplaner, riskanalyser och kontaktuppgifter. Antalet frågetecken ska minimeras.”

Bland kunderna finns allt från kommuner och stora fastighetsägare, till privatpersoner. Även om covid-19 har fått en del uppdragsgivare att dra i handbromsen, ser Michele Caminita fortsatta tillväxtmöjligheter bland annat genom expansion till närliggande orter. Efterfrågan på takvård ökar för varje år, samtidigt som behovet av saneringar – av exempelvis eternitplattor, asbest, PCB och mögel – är stort.

”Sanering är ofta en rätt omständig process. Det krävs rätt skyddsutrustning, som tryckluftsmatade masker och skyddsoveraller. Vi plastar in och skapar ett undertryck, så att inte dammet virvlar omkring, och det behövs luftrenare och en sluss med tre zoner för att gå in och ut”, säger han.

Specialistkompetensen – både i och på byggnaderna – har på sex år gjort Topper till årets Gasellvinnare i Kalmar län. Men som med alla framgångar finns en baksida.

”Jag hinner inte klättra längre”, säger Michele Caminita. ”Men jag var uppe och målade några hustak i somras!”

 


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?