1515
Annons

Partnerbyten på programmet

De svenska partierna håller sig lugna och förbereder sig för en ny tillvaro efter nästa val.

 

Under 2017 får regeringen arbeta i fred eftersom alliansledarna har bestämt sig för att inte ställa till med en regeringskris. Skuggan av den upphävda decemberöverenskommelsen dröjer sig alltså kvar. Men även om regeringen kan räkna med att få igenom sina budgetar får den inte mycket uträttat.
Regeringen avstår från att lägga fram förslag som inte har någon chans att gå igenom i riksdagen. Stefan Löfvens stora problem när det gäller lagförslag under året kommer att handla om vinst i välfärden. En majoritet i riksdagen motsätter sig en vinstbegränsning.
I just den här frågan kan han dock inte låta bli att lägga fram förslaget till riksdagen. Det tvingades han lova efter förra valet, då Vänsterpartiet ställde ultimatum för att stödja regeringens budgetar.

På grund av Vänsterpartiets inflytande över budgeten tilltar polariseringen mellan blocken under 2017. Men V-samarbetet varar kanske bara under just det året. I december 2017 röstar riksdagen om den sista budgeten som regeringen lägger fram under denna mandatperiod. Fram till dess måste S hålla uppgörelsen med V. När budgeten har röstats igenom kan Stefan Löfven gå fram med något förslag som Vänsterpartiet inte kan tolerera.
Sprickan blir ett faktum och statsministern slipper kritiken om att regeringen bedriver vänsterpolitik.
Ett avbrutet V-samarbete innebär dock inte att det blir fler breda uppgörelser. Både S och alliansen ser blockgränsen som en användbar konfliktlinje i valrörelsen. Hur som helst kan regeringen ändra på skatter och bidrag, eftersom det räknas som budgetfrågor. Räkna därför med att 3:12-reglerna skärps och att en ny skatt för finansbranschen införs under 2017.

Under 2017 kommer mycket av den inrikespolitiska debatten att handla om hur en regering ska bildas efter valet. Normalt sett brukar partierna värja sig mot diskussioner på temat ”vem tar vem”. Men det nervösa läget och Sverigedemokraternas storlek tvingar ut dessa diskussioner i offentligheten.
Sverigedemokraterna går en balansgång mellan att å ena sidan fortsätta breddningen av politiska sakfrågor och att å andra sidan betona att partiet har en unikt restriktiv invandringspolitik. Den förstnämnda processen innebär sänkt tonläge och strävan efter respekt. Den sistnämnda kräver ett högt tonläge och att gränser testas för vad som kan sägas i den politiska debatten.
Alla fyra allianspartier fortsätter att ta avstånd från SD:s politik. Men M kommer att kräva av allianskollegerna att invandringspolitiken är fortsatt restriktiv. Centerledaren Annie Lööf fortsätter att tona ned sitt partis motstånd mot en skärpt asylpolitik.

Alla partier utom V undviker att säga att de inte kan tänka sig att ta emot stöd från Sverigedemokraterna. Både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra vet att de kommer att behöva förhålla sig till SD. Detta blir sannolikt den stora omvälvningen i svensk politik efter 2018. Det kan bli så att alliansen arbetar med passivt stöd av SD. Eller att Socialdemokraterna samarbetar med hela alliansen eller bara Moderaterna. När politikerna 2017 talar om politik ska man veta att de förbereder sig för tidigare otänkbara konstellationer efter valet.
Regeringen kommer alltså att kunna ändra skattepolitiken men inte något annat. Däremot kommer Stefan Löfven och de viktigaste ministrarna under 2017 att vara fullt upptagna med att hantera fyra omvärldsfaktorer som påverkar politikens villkor:

Putin. Rysslands politik har lett till att den svenska försvarspolitiken har lagts om helt. Den linje som har gällt sedan murens fall har nu övergivits. Den svenska regeringen måste fortsätta återrustningen av försvaret, en linje som numera är okontroversiell.
Förändringen blir kännbar både när det gäller ekonomi och politiska arbetsinsatser. Debatten om en svensk Natoanslutning pågår intensivt under året.

Migrationen. Flyktingkrisen i Mellanöstern avtar inte, men EU kommer att kämpa för att avtalet med Turkiet upprätthålls. Sverige fortsätter med både id-kontrollerna på Kastrup och passkontrollen uppe på Öresundsbron. Den politiska doktrin som råder är att EU ska skydda sina yttre gränser.
Svenska politiker vet att det inte fungerar och att omfördelningen i EU fungerar ännu sämre, men idén rättfärdigar att Sverige försöker hålla sin gräns stängd.

EU-splittringen. Brexit kommer att påverka Sverige, som förlorar en allierad vid förhandlingsbordet i Bryssel. Sverige får därmed driva sina hjärtefrågor – delat ansvar för flyktingar och ökad frihandel – i ännu hårdare motvind under 2017.

USA. En supermakt som leds av Donald Trump ökar spänningarna i världen. För Sveriges del handlar det om att försvara både det säkerhetspolitiska och det handelspolitiska samförståndet med USA. Detta blir en än större utmaning när mycket av den svenska utrikespolitiska expertisen blir upptagen med Sveriges roll i FN:s säkerhetsråd.

Regeringen får sitta kvar under återstoden av mandatperioden men måste kämpa med en utmaning som sätter Stefan Löfvens regeringsförmåga på prov. Det handlar om integrationen, ett ord som är okontroversiellt så länge man inte frågar ”hur”.
Under 2017 får 80 .000 nyanlända sina personnummer och uppehållstillstånd. De ska komma ut på arbetsmarknaden och kommunerna tar över ansvaret för dem. Det blir en dryg uppgift för regeringen med tanke på att idén om ”enkla jobb” har sjunkit ihop på grund av LO:s inflytande. Utanförskapet hänger ihop med frågan om parallellsamhällen, alltså att det svenska välfärds- och skyddssystemet inte når till utsatta områden.

2017 blir alltså ett år då svenska toppolitiker inte vill kasta styrkebalansen över ända – det är för kort tid kvar till valet. Men trots att Stefan Löfven får regera i fred utsätts han för stora prövningar när världen utanför Sverige är allt annat än lugn.


Innehåll från BNP paribas cardifAnnons

Datadrivna insikter optimerar försäkringsbranschen

Anders Nilsson, Commercial Director, Igor Vetoshev, Head of Data and Analytics, Linda Agneman, Head of Partner Offer, BNP Paribas Cardif Nordics.
Anders Nilsson, Commercial Director, Igor Vetoshev, Head of Data and Analytics, Linda Agneman, Head of Partner Offer, BNP Paribas Cardif Nordics.

Försäkringsbolaget BNP Paribas Cardif är världsledande på låneskyddsförsäkringar. Genom att arbeta datadrivet och satsa på digitala lösningar förstärker de sin position på marknaden.

– Genom dataanalys kan vi identifiera vilka kunder som har störst behov av en försäkring så att våra partners kan sälja till rätt kunder, säger Igor Vetoshev, Head of Data and Analytics, BNP Paribas Cardif Nordics.

BNP Paribas Cardif är ett globalt bolag som har drygt 40 års erfarenhet av bancassurance. Affärsmodellen innebär att BNP Paribas Cardif bildar partnerskap med banker och kreditinstitut som i sin tur erbjuder deras låneskyddsförsäkringar till sina kunder. 

– I Norden tenderar vi att tro att vi har skydd för de flesta oförutsedda händelser, vilket vi i många fall har. Dock vet vi att detta skydd ofta behöver förstärkas eftersom det finns ersättningstak i det allmänna systemet, säger Anders Nilsson, Commercial Director, BNP Paribas Cardif Nordics. 

Skräddarsydd digital kundresa

Under de senaste åren har BNP Paribas Cardif investerat i att ta fram en helt digital kundresa som skräddarsys utifrån deras partners olika behov. Tillsammans med sina partners erbjuder de kunderna digitala lösningar för allt från ansökan till medicinsk riskbedömning och skadeanmälan.

– Med våra försäkringslösningar stärker vi våra partners helhetserbjudande och möjliggör ekonomiskt trygghet för fler människor, även i osäkra tider. Att våra partners kan erbjuda låneskyddförsäkringar vet vi resulterar i nöjdare och mer lojala kunder, säger Linda Agneman, Head of Partner Offer, BNP Paribas Cardif Nordics.

Digital transformation stärker affärserbjudandet

BNP Paribas Cardif har en stor kunddatabas, som ger viktiga insikter och möjlighet att förutspå vissa trender och tendenser.

– Tack vare datadrivna insikter kan vi anpassa och optimera både produkter och kundresor så att de uppfyller förväntningarna på marknaden, säger Igor Vetoshev, Head of Data and Analytics.

Plan för att accelerera tillväxten

Bolaget har levererat låneskydd på den nordiska marknaden i 20 år och intensifierar nu digitaliseringen för att ytterligare stärka sin position. 

– Vi levererar redan idag ett konkurrenskraftigt och attraktivt affärserbjudande men det betyder inte att vi står stilla och nöjer oss. Vi har en väldigt ambitiös plan framåt, där vi kommer investera ännu mer i digitala lösningar och datadriven utveckling, för att accelerera tillväxten. Vi är trots allt ”the insurer for a changing world”, avslutar Anders Nilsson, Commercial Director, BNP Paribas Cardif Nordics.

Om BNP Paribas Cardif:

BNP Paribas Cardif utgör försäkringsgrenen av bankkoncernen BNP Paribas, en av Europas ledande aktörer inom bank- och finans.

BNP Paribas Cardif erbjuder låneskydd genom olika samarbetspartners och försäkrar 100 miljoner kunder globalt.

Läs mer om BNP Paribas Cardif: Försäkringsbolaget i en föränderlig värld.  

Intresserad av att bli vår partner? Läs mer på: BNP Paribas Cardif - Partnersamarbete  

Mer från BNP paribas cardif

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BNP paribas cardif och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?