Partitoppar på säkerhetsmöte inför valet

Statsministern träffade under förmiddagen ledande oppositionspolitiker för att diskutera hur det går att stoppa försök från främmande makt att påverka valet 2018.

Stefan Löfven och Isabella Lövin.
Stefan Löfven och Isabella Lövin.

Huvudnumret på mötet var en genomgång av Säpo om hotbilden.
Redan i dag förekommer operationer för att påverka i Sverige, enligt statsminister Stefan Löfven (S). Och han ser en risk att detta fortsätter under valrörelsen inför valet 2018, vilket innebär att det krävs stärkt motståndskraft i partierna och det politiska systemet.

"Det har blivit alltmer uppenbart med risken för att främmande makter försöker påverka allmänna val och utgången av det. Vi såg det senaste i det amerikanska valet", säger han på en presskonferens efter mötet med partitoppar från riksdagspartierna och företrädare för Säpo.

"Vi har alla ett gemensamt ansvar att freda den kommande valrörelsen och det gör vi genom att ta hotet på allvar och höja vår förmåga att stå emot otillbörlig verksamhet", tillägger han.

Han vill inte spekulera i vem som kan vilja påverka, men tillägger att det var uppenbart att Rysslands var aktivt inför det amerikanska valet.

"Vi kan inte utgå ifrån att vi är immuna", säger han.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) lägger på presskonferensen till att det samtidigt är viktigt att partierna i valrörelsen föregår med gott exempel och avstår från att sprida oriktig, falsk och vilseledande information.

Centerpartiets ledare Annie Lööf var med på mötet och säger att hon ser ett behov av ökad säkerhet och vaksamhet inför valet.

"Så att vi ska kunna ha en öppen och levande debatt under valrörelsen", säger hon.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson deltog också. Han tror inte att Ryssland har ett särskilt intresse av att det går bra för hans parti.

"Jag vet faktiskt inte vad Ryssland har för intressen", säger han efter mötet.

Han tillägger att det är ett problem för yttrandefriheten att så mycket av debatten kring frågorna kretsar kring hur Ryssland beskriver verkligheten i Sverige.

"Om man beskriver verkligheten och det man säger i någon mening råkar sammanfalla med det som den ryska regimen säger så blir man anklagad för att vara Rysslandsvän."

Enligt Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé handlar det om att inför valet ha ett brett säkerhetstänkande.

"Det kan handla om sådana saker att man vill minska tilltron till det politiska systemet och till tryggheten i samhället. Det här är ett långsiktigt arbete. Men så är det klart att det också kan finnas ett intresse av att man vill få fram ett visst valresultat", säger han.

Det kan i så fall handla om desinformationskampanjer och att få tag på känslig information, som kan användas för att skapa negativ uppmärksamhet.

"Jag tror att vi kommer att behöva göra mer", säger han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt varnar för en naiv inställning i frågan.

"Vi har sett exempel på det, hur främmande makt sannolikt hackar Demokratiska partiet i USA och väljer att läcka ut den informationen till politiska motståndare under valkampanjen", säger han.

Regeringen anslår tio miljoner extra i vårändringsbudgeten till Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) för att stärka förmågan att stå emot IT-angrepp.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?