Annons

Partiledarna drabbar samman i riksdagen

Statsminister Stefan Löfven inleder dagens partiledardebatt i riksdagen med att måla upp en bild av ett ljust läge i Sverige  fler går till jobbet, pensionerna ökar och ekonomin ser stark ut.

"Det här ger oss utrymme för viktiga reformer", säger Löfven.

"Men det är också uppenbart att det finns samhällsproblem. Förra året skedde 300 skjutningar, 40 människor dödades. Det nya året har inletts med nya skjutningar. Vi ser kriminella med total avsaknad för mänskligt liv, det är en fruktansvärd utveckling som jag är fast besluten att vända", säger Löfven.

Enligt Löfven är det, utöver ökade resurser till polis och andra åtgärder, viktigt att ge sig på finansieringen till de kriminella nätverken, vilket kräver skärpta regler och ökad kontroll över hur skattemedlen används.

Han tar även upp klyftan mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden och lyfter fram vikten av att stat, fack och arbetsgivare hjälps åt.

"Men vi ska inte göra det som de borgerliga föreslår, att lagstifta om lägre löner", säger han.

Enligt Löfven konkurrerar Sverige med kompetens, inte lägre löner.

M-ledaren Ulf Kristersson målar upp en betydligt mörkare bild. Han talar om de över 300 skjutningarna förra året, kriminella som slänger handgranater "som om det vore krig" och sjukhuspersonal som hotas.

"Det här är inte manus till en dystopisk kriminalhistoria. Det här är Sverige 2018", säger Kristersson.

Han kräver bland annat hårdare straff, fler kameror och att fler domar leder till utvisning.

"Staten måste ta tillbaka kontrollen", säger Kristersson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera