Hoppa till innehållet

Annons

Partiledarna: Det förväntar vi oss efter Angela Merkel

Vilka är förväntningarna på utvecklingen i Tyskland efter Angela Merkel?  Di:s Fredrik Öjemar har ställt frågan till partiledarna och utrikesministern. 

Moderatledaren Ulf Kristersson, Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven.
Moderatledaren Ulf Kristersson, Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven, statsminister och Socialdemokraternas partiledare:

”Angela Merkel har gjort stora insatser för Europa under sina år som förbundskansler och jag har uppskattat det goda samarbete som vi har haft. Sverige och Tyskland har sedan länge mycket goda relationer och kommer att fortsätta att ha det, oavsett vem som leder landet.

Våra länder samarbetar till exempel för en stark inre marknad och för att hitta de nya gröna lösningarna som kan driva på i klimatarbetet inom EU och globalt. Sedan 2017 finns ett gemensamt innovationspartnerskap på plats mellan Sverige och Tyskland som jag hoppas kan fortsätta utvecklas. Handelsutbytet mellan våra länder är omfattande och har potential att öka.

Tyskland har också en viktig roll att spela för att trycka på så att EU:s grundläggande värderingar efterlevs i alla medlemsländer. Tyskland är en viktig röst i EU-samarbetet i många frågor som är viktiga för Sverige, i allt från finansiell stabilitet till internationell handel.

Jag vill också gärna nämna Stockholmsinitiativet, där Sverige och Tyskland har samlat en grupp länder som gemensamt tagit fram konkreta förslag för nedrustning och icke-spridning av kärnvapen. Det är ett samarbete som jag hoppas fortsätter också framöver.”

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare:

”Min förhoppning på Tyskland är precis den som de själva tycker är allra svårast - att de ska utöva ett samlat och enande ledarskap mellan olika europeiska länder, så att EU kan agera gemensamt både med USA och gentemot Kina. Inget annat vore lika viktigt just nu för att den fria världen ska kunna tala med en röst i en oerhört komplicerad geopolitisk tid.

För rent svensk del hoppas jag på ett växande intresse för Tyskland och att vi tillsammans blir världens ledande exempel på industriell omställning mot digitalisering och hållbarhet.”

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare:

”Jag kommer att sakna Angela Merkels ledarskap. Hon visade medmänsklighet under flyktingkrisen, har bedrivit en offensiv klimatpolitik och varit enormt viktig för EU. För henne har det också varit självklart att tydligt ta ställning mot de främlingsfientliga krafterna i AfD – jag är djupt imponerad av att hon som ledare för ett mitten-högerparti valt att söka samarbeten i mitten för att möta samhällsproblemen. Jag håller tummarna för att det går bra för vårt liberala systerparti FDP i valet och att de kan flytta fram sina positioner ytterligare. De har många skickliga företrädare och en bra ekonomisk politik som skulle gynna våra viktiga handelsrelationer med Tyskland.”

Foto:Stefan Jerrevång / TT

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare:

”Angela Merkel har varit tongivande för Europasamarbetet och har spelat en avgörande roll i arbetet med att sy ihop viktiga kompromisser. Vem som nu tar över som förbundskansler definierar också Tysklands framtida roll i EU. 

Hur Tyskland agerar är avgörande för om vi ska nå klimatmålen till 2030, hitta hållbara lösningar i migrationspolitiken och hur EU:s ekonomi kan återhämtas och bli konkurrenskraftig med trygga jobb på en allt tuffare världsmarknad. Valet av ledare påverkar även Europas relation till Ryssland.

Framåt är det viktigt att Sverige intensifierar sitt samarbete med Tyskland i centrala frågor och driver en mer proaktiv Europapolitik.”

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets partiledare: 

”Just nu ser vi en vänstervåg i Europa, med Norge och Tyskland som två tydliga exempel. Folk är trötta på de senaste decenniernas nedskärningspolitik. De vill ha en välfärd att lita på, trygga jobb och en klimatomställning som är på riktigt. Jag tror att det kommer att synas i valet och förhoppningsvis även återspeglas i politiken.”

Foto:Christine Olsson/TT

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare: 

”Jag hoppas att Tyskland använder sin tongivande ställning inom EU för att stärka unionens yttre gräns. Den yttre gränsen är avgörande för att kontrollera och minska invandringen till EU, och i förlängningen även till Sverige.

Därtill önskar jag att Tyskland svänger och börjar gå emot de federalistiska tendenser som vinner mark i EU-kontorens korridorer. Tyvärr har de hittills varit drivande i utvecklingen, eller åtminstone medlöpare till de krafter som vill öka EU:s kontroll över medlemsländerna, jag hoppas att detta ändras efter valet.”

Foto:Janerik Henriksson/TT

Per Bolund, miljö- och klimatminister, Miljöpartiets språkrör: 

”De tyska gröna har på många sätt banat väg för andra gröna partier. De har tidigt suttit i regeringsställning och kommer nu med fördubblat väljarstöd på avgörande sätt att driva både tysk och europeisk politik i rejält grön riktning. Efter det tyska valet kommer vi gröna i EU att tillsammans ha en betydligt starkare europeisk grön koalition för en klimatomställning som kan skapa hundratusentals nya jobb i hela EU.”

Foto:Adam Ihse/TT

Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare: 

”Angela Merkel och CDU har styrt landet i många år och lett landet stabilt genom flera kriser.

Oavsett vilken konstellation som nu kommer till makten efter det tyska valet kommer det för en borgerlig regering att vara högprioriterat att handelsrelationen fortsätter att vara stark och utvecklas, eftersom Tyskland är vår viktigaste handelspartner.”

Foto:Jessica Gow/TT

Ann Linde (S), utrikesminister: 

”Tyskland kommer även efter valet att vara ett av EU:s mest tongivande länder. Tyskland är och förblir en av Sveriges viktigaste partners. Landets stabila försvar för EU-projektet är centralt.

Vi delar grundläggande värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstaten. Vi samarbetar nära inom det bilaterala initiativet ‘Ländertisch’ på områden som arbetsmarknad, klimat, jämställdhet och säkerhet. Även inom Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning och ett svensk-tyskt innovationspartnerskap.”

Innehåll från Tutus DataAnnons

Svenska Tutus möter EU:s nya, hårda krav på cybersäkerhet

Ökade cyberhot innebär hårdare säkerhetskrav och striktare lagstiftning både i Sverige och på EU-nivå. Den svenska cybersäkerhetsexperten Tutus hjälper fler och fler organisationer navigera i det komplexa landskapet.

Det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Europa har lett till en markant ökning av cyberattacker, i synnerhet från statsunderstödda aktörer. Den utbredda digitaliseringen gör Sverige alltmer sårbart och många fler verksamheter behöver nu vidta ökade åtgärder för att skydda sig från ett hybridhot av spioneri, sabotage och terrorism, ofta i en gråzon mellan fred och krig. 

– Statsunderstödda aktörer är det dominerande hotet, med alltmer tekniskt avancerade attacker för att stjäla, förstöra eller förvanska känslig information som en del av en hybridkrigföring, säger Maria Rotzius på Tutus, Sveriges ledande cybersäkerhetsföretag och rådgivare som i 30 år utvecklat avancerade krypteringsprodukter och säkerhetslösningar åt militär, myndigheter och företag för användning i verksamheter som kräver högsta nivå på säker kommunikation.

Hårda nya EU-krav 2024

Det nya EU-direktivet NIS2, som träder i kraft inom kort, ställer nu hårda krav på cybersäkerhet för närmare 2000 svenska företag, myndigheter och kommuner. Banker, energibolag och kommuner med vatten och avlopp hör till de verksamheter som nu måste garantera cybersäkerheten i sina nätverks- och informationssystem och kunna visa att de använder sig av beprövad kryptering. Direktivet inför även direktansvar för ledande personal med viten om upp till 10 miljoner Euro eller 2% av omsättningen för bristande efterlevnad. 

Rådgivning och stöd

– Behovet är stort och ökande. Cybersäkerhet är nu en ledningsfråga och vi på Tutus ägnar mer och mer tid åt rådgivning för att hjälpa våra kunder att navigera i det nya säkerhetslandskapet, säger Mikael Andersson på Tutus. Med erfarenhet inom svenska säkerhetsskyddslagen och NIS2 direktivet erbjuder Tutus konsultation och vägledning om systemlösningar som lever upp till kraven inom båda regelverken. 

Enkelt att komma igång

– De dubbla lagkraven gör det komplicerat för många organisationer, men vi guidar genom hela processen – från initial rådgivning till val av tekniska lösningar och stöd med ackreditering och godkännande, vilket krävs vid granskning av tillsynsmyndighet, fortsätter Mikael Andersson. 

– Cybersäkerhet är viktigare än någonsin och det ska vara enkelt att komma igång.

Om Tutus
Tutus är ett innovativt svenskt företag som utvecklar och erbjuder granskade och godkända krypterings- och cybersäkerhetsprodukter. Tutus stödjer verksamheter i Sverige och inom EU med säkerhetskänslig verksamhet, kritisk infrastruktur och samhällsviktiga funktioner Alla med väldigt höga krav på säkerhet.

 

Mer från Tutus Data

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tutus Data och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera