1515

Partiledarna: Det förväntar vi oss efter Angela Merkel

Vilka är förväntningarna på utvecklingen i Tyskland efter Angela Merkel?  Di:s Fredrik Öjemar har ställt frågan till partiledarna och utrikesministern. 

Moderatledaren Ulf Kristersson, Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven.
Moderatledaren Ulf Kristersson, Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven, statsminister och Socialdemokraternas partiledare:

”Angela Merkel har gjort stora insatser för Europa under sina år som förbundskansler och jag har uppskattat det goda samarbete som vi har haft. Sverige och Tyskland har sedan länge mycket goda relationer och kommer att fortsätta att ha det, oavsett vem som leder landet.

Våra länder samarbetar till exempel för en stark inre marknad och för att hitta de nya gröna lösningarna som kan driva på i klimatarbetet inom EU och globalt. Sedan 2017 finns ett gemensamt innovationspartnerskap på plats mellan Sverige och Tyskland som jag hoppas kan fortsätta utvecklas. Handelsutbytet mellan våra länder är omfattande och har potential att öka.

Tyskland har också en viktig roll att spela för att trycka på så att EU:s grundläggande värderingar efterlevs i alla medlemsländer. Tyskland är en viktig röst i EU-samarbetet i många frågor som är viktiga för Sverige, i allt från finansiell stabilitet till internationell handel.

Jag vill också gärna nämna Stockholmsinitiativet, där Sverige och Tyskland har samlat en grupp länder som gemensamt tagit fram konkreta förslag för nedrustning och icke-spridning av kärnvapen. Det är ett samarbete som jag hoppas fortsätter också framöver.”

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare:

”Min förhoppning på Tyskland är precis den som de själva tycker är allra svårast - att de ska utöva ett samlat och enande ledarskap mellan olika europeiska länder, så att EU kan agera gemensamt både med USA och gentemot Kina. Inget annat vore lika viktigt just nu för att den fria världen ska kunna tala med en röst i en oerhört komplicerad geopolitisk tid.

För rent svensk del hoppas jag på ett växande intresse för Tyskland och att vi tillsammans blir världens ledande exempel på industriell omställning mot digitalisering och hållbarhet.”

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare:

”Jag kommer att sakna Angela Merkels ledarskap. Hon visade medmänsklighet under flyktingkrisen, har bedrivit en offensiv klimatpolitik och varit enormt viktig för EU. För henne har det också varit självklart att tydligt ta ställning mot de främlingsfientliga krafterna i AfD – jag är djupt imponerad av att hon som ledare för ett mitten-högerparti valt att söka samarbeten i mitten för att möta samhällsproblemen. Jag håller tummarna för att det går bra för vårt liberala systerparti FDP i valet och att de kan flytta fram sina positioner ytterligare. De har många skickliga företrädare och en bra ekonomisk politik som skulle gynna våra viktiga handelsrelationer med Tyskland.”

Foto:Stefan Jerrevång / TT

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare:

”Angela Merkel har varit tongivande för Europasamarbetet och har spelat en avgörande roll i arbetet med att sy ihop viktiga kompromisser. Vem som nu tar över som förbundskansler definierar också Tysklands framtida roll i EU. 

Hur Tyskland agerar är avgörande för om vi ska nå klimatmålen till 2030, hitta hållbara lösningar i migrationspolitiken och hur EU:s ekonomi kan återhämtas och bli konkurrenskraftig med trygga jobb på en allt tuffare världsmarknad. Valet av ledare påverkar även Europas relation till Ryssland.

Framåt är det viktigt att Sverige intensifierar sitt samarbete med Tyskland i centrala frågor och driver en mer proaktiv Europapolitik.”

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets partiledare: 

”Just nu ser vi en vänstervåg i Europa, med Norge och Tyskland som två tydliga exempel. Folk är trötta på de senaste decenniernas nedskärningspolitik. De vill ha en välfärd att lita på, trygga jobb och en klimatomställning som är på riktigt. Jag tror att det kommer att synas i valet och förhoppningsvis även återspeglas i politiken.”

Foto:Christine Olsson/TT

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare: 

”Jag hoppas att Tyskland använder sin tongivande ställning inom EU för att stärka unionens yttre gräns. Den yttre gränsen är avgörande för att kontrollera och minska invandringen till EU, och i förlängningen även till Sverige.

Därtill önskar jag att Tyskland svänger och börjar gå emot de federalistiska tendenser som vinner mark i EU-kontorens korridorer. Tyvärr har de hittills varit drivande i utvecklingen, eller åtminstone medlöpare till de krafter som vill öka EU:s kontroll över medlemsländerna, jag hoppas att detta ändras efter valet.”

Foto:Janerik Henriksson/TT

Per Bolund, miljö- och klimatminister, Miljöpartiets språkrör: 

”De tyska gröna har på många sätt banat väg för andra gröna partier. De har tidigt suttit i regeringsställning och kommer nu med fördubblat väljarstöd på avgörande sätt att driva både tysk och europeisk politik i rejält grön riktning. Efter det tyska valet kommer vi gröna i EU att tillsammans ha en betydligt starkare europeisk grön koalition för en klimatomställning som kan skapa hundratusentals nya jobb i hela EU.”

Foto:Adam Ihse/TT

Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare: 

”Angela Merkel och CDU har styrt landet i många år och lett landet stabilt genom flera kriser.

Oavsett vilken konstellation som nu kommer till makten efter det tyska valet kommer det för en borgerlig regering att vara högprioriterat att handelsrelationen fortsätter att vara stark och utvecklas, eftersom Tyskland är vår viktigaste handelspartner.”

Foto:Jessica Gow/TT

Ann Linde (S), utrikesminister: 

”Tyskland kommer även efter valet att vara ett av EU:s mest tongivande länder. Tyskland är och förblir en av Sveriges viktigaste partners. Landets stabila försvar för EU-projektet är centralt.

Vi delar grundläggande värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstaten. Vi samarbetar nära inom det bilaterala initiativet ‘Ländertisch’ på områden som arbetsmarknad, klimat, jämställdhet och säkerhet. Även inom Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning och ett svensk-tyskt innovationspartnerskap.”

 


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?