Annons

Partiledarduell utan nya besked

Det kom inga nya besked rörande regeringens migrationspolitik från statsminister Stefan Löfven under torsdagens partiledarduell i TV4. M-ledaren Anna Kinberg Batra fortsatte i sin tur att backa från sin föregångares flyktingpolitik.

Bild:TT

Moderatledaren gick nyligen ut och förklarade varför partiet bytt ställning i migrationsfrågan. Under debattduellen mot statsministern tog hon på nytt avstånd från den förre statsministern Fredrik Reinfeldts så kallade ”öppna våra hjärtan”-politik.

”Vi hade inte bara en ohållbar situation utan en ohållbar politik. Det har jag tagit ansvar för att ändra på, och nu vill jag ge tydliga besked till svenska folket att jag vill fortsätta ha en politik där vi har ordning och reda vid gränsen i asylmottagandet, och att vi behåller tillfälliga uppehållstillstånd”, sa Anna Kinberg Batra.

Statsminister Stefan Löfven fick frågan om han åter vill öppna upp de svenska gränserna, med hänvisning till sitt tidigagare uttalande: ”mitt Europa bygger inte murar”.

”I fjol hade vi en kaotisk situation. Det var en flyktingkris som saknade motstycke. Regeringen har hanterat det, vi har gjort det som krävs. Nu har vi färre, och vi ska inte tillbaka till situationen vi hade i höstas”, sade Stefan Löfven.

Statsministern konstaterade att det nu finns en tillfällig lag på plats som sträcker sig till juli 2019.

”Vi har 2,5 år på oss att fundera på hur svensk lag ska se ut. Före det vill jag ha ett EU-regelverk på plats, för om vi inte får det så har vi inte en hållbar situation.”

Moderatledaren frågade vad som ska stå i det regelverket, och betonade att man som regeringschef måste ta ansvar för hur svensk lagstiftning ser ut.

”Det var ju vi som tog hand om den svåra situationen. Innan 2019 vill jag samarbeta med Angela Merkel, med Österrikes förbundskansler, med Hollands premiärminister för att vi ska få ett enhetligt system på plats i EU. Då ska vi koppla på nationell lagstiftning, och då blir det hållbart för Sverige”, sa Stefan Löfven.

Under debatten upprepade Anna Kinberg Batra att Moderaterna inte vill inleda samarbete med Sverigedemokraterna.

”Det finns många skäl att inte samarbeta med dem, men Sverige behöver en långsiktigt hållbar migrationspolitik”, sa M-toppen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?