1515
Annons

Partikamratens marxist-varning till May efter inviten

Pundet stärktes efter premiärminister Theresa Mays invit på tisdagskvällen till Labourledaren Jeremy Corbyn att tillsammans lösa brexitknuten.

Hon möter dock hårt motstånd från det egna partiet.

Foto:Jean-Francois Badias

Theresa May sa i parlamentet på onsdagen att hon och Jeremy Corbyn är överens inom en rad områden kring brexit, och vill hitta sätt som leder framåt och levererar det EU-utträde som britterna har röstat för.

Däremot gled hon under onsdagens frågestund undan frågor om hon fortfarande anser att Jeremy Corbyn är olämplig att regera eller om hon ska driva igenom Labours krav på en andra folkomröstning.

Labourledaren kvitterade välviljan med att säga att han välkomnar hennes erbjudande om samtal och hennes vilja att kompromissa. Sedan gick han in på att kritisera hennes politik på andra områden, ungefär som vanligt.

Theresa May möter hårdare motstånd från det egna konservativa partiet.

”Jag tror inte att hämta stöd från en känd marxist inger förtroende för de konservativa”, sa Jacob Rees-Mogg, ledare för de konservativa brexitörerna i European Research Group, på tisdagen.

På onsdagsmorgonen avgick ännu en minister, Nigel Adams. Han har varit viceminister för Wales och inpiskare i parlamentet.

”Vi har två stora utmaningar. Vi måste leverera den brexit som folket har röstat för. Och vi måste undvika katastrofen med en Corbynregering. Tyvärr fruktar jag att vi nu riskerar att misslyckas med båda”, skrev han i sitt avskedsbrev till premiärministern.

Under frågestunden på en knapp timme kritiserade sju konservativa brexitörer Theresa Mays kompromissplan. Hon kunde inte heller lova att brexit inte förlängs bortom den 22 maj, så att Storbritannien måste hålla EU-val den 23 maj. Det skulle vara ett stort nederlag för många euroskeptiker inom partiet.

Inom Labour är man mest orolig att Theresa May har gillrat en fälla för partiet, som då kan bli medansvarig för brexit.

”Det är uppenbart en fälla för att få igenom Mays hemska plan, vilket en del har fallit för, men Labour inte får göra”, twittrade ledamoten Ben Bradshaw på onsdagsmorgonen.

Däremot vill landets tredje största parti, skotska SNP med 35 ledamöter, vara med i förhandlingarna.

”Varför ignoreras Skottlands röster?” undrade Ian Blackford, partiets gruppledare i parlamentet.

Theresa May sa att hon skulle möta SNP-ledaren Nicola Sturgeon på onsdagen. Däremot ser hon ingen grund till förhandlingar eftersom SNP vill dra tillbaka artikel 50 och stoppa EU-utträdet helt.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker påminde samtidigt om att britterna måste ha en plan till den 12 april för att det inte ska bli ett avtalslöst utträde. Den 10 april hålls ett extrainkallat EU-toppmöte.

Brittiska premiärministerkandidaten överväger säga upp Nordirlandprotokoll

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Rui Vieira

Liz Truss överväger att utlösa ”artikel 16” i Nordirlandprotokollet tidigt om hon väljs till ny premiärminister.

Det rapporterar Financial Times.

Liz Truss leder över Rishi Sunak i opinionsmätningar inför partiledarvalet i Tories i början av september, och kan därefter bli ny premiärminister. 

Storbritannien och EU har under en längre tid varit oeniga om tolkningen av Nordirlandprotokollet, som reglerar handeln mellan Nordirland och resten av Storbritannien. 

Artikel 16 i Nordirlandprotokollet (som var en del av brexitavtalet) handlar om rätten att utlösa omförhandlingar av protokollet. Nästa steg kan bli att Storbritannien ensidigt säger upp avtalet, vilket säkerligen kommer att utlösa motåtgärder från EU. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera