ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Flyktingkrisen

Partierna vill skärpa jakt på papperslösa

  • Foto: TT

En majoritet av riksdagens partier vill skärpa jakten på papperslösa, enligt SVT Nyheters rundringning. Kristdemokraterna föreslår möjligheten att använda fotboja för att kontrollera personer som ska utvisas.

Frågan om de omkring 12.000 personer som vistas i landet utan tillstånd har aktualiserats efter terrorattacken i Stockholm i fredags, där den misstänkte gärningsmannen stannat i Sverige sedan han nekats uppehållstillstånd.

Socialdemokraterna, som sitter i regering tillsammans med Miljöpartiet, vill ha fler förvarsplatser och möjlighet för polisen att kontrollera personal på en arbetsplats utan brottsmisstanke. Även Moderaterna vill ha fler förvarsplatser, och föreslår också fler inre utlänningskontroller samt fler återvändandeavtal med andra länder.

Centerpartiet och Liberalerna vill ha fler avvisningar och fler kontroller. Sverigedemokraterna föreslår att personer som fått avslag på sin asylansökan ska hållas i förvar i större utsträckning, och Kristdemokraterna tycker att potentiella avvikare ska kunna kontrolleras med hjälp av fotboja.

Vänsterpartiet tycker att frågan är för tidigt väckt och vill vänta in polisens slutsatser. Miljöpartiet är försiktigt i svaret till SVT, men vill att myndigheterna arbetar för att kunna verkställa fler avvisningar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies