1515
Annons

Partierna splittrade om kärnkraften

2040 ska alla kärnkraftsreaktorer stängas.

Hur Sveriges energiförsörjning ska se ut då blev en punkt i slutdebatten.

”Det finns ingen möjlighet att bygga upp all elkraft på 20 år”, säger Liberalernas Jan Björklund.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är orolig över planen att minska på kärnkraftverken och går till val på att Sverige bör satsa mer på kärnkraftverken för att kunna ställa om i klimatpolitiken.

”Ska vi få till en omställning krävs mer el inte mindre el. Därför är jag orolig att vi lägger ner utgiftsfria kärnkraft helt i onödan”, säger hon.

Jan Björlund varnar för att vi tvingas importera tysk kolkraft eller rysk gas.

”Att satsa på kärnkraften 2018 är som att satsa på telefaxen 2018 det är inte framtiden” kontrar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. 

I den övriga miljödebatten diskuterades utsläppen. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tycker att Sverige fokuserar fel och menar att det är ineffektivt att minska på utsläppen eftersom Sverige står för så liten del av världens alla utsläpp. 

”Ni är inte seriösa. Ni vill stoppa huvudet i sanden i en av de viktigaste ödesfrågorna”, säger Centerns Annie Lööf.

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera