ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Partier tar rygg på bensinilskan – men driver inte frågan själva

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har alla betalat för annonser på Facebook kopplade till Bensinupproret 2.0.

Men inget av dem driver frågan om att sänka skatten på drivmedelspriser, enligt Svenska Dagbladet.

Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0 planerar vid 13-tiden på lördagen protestaktioner på åtta orter i landet. Strax innan det hade gruppen samlat 580 000 medlemmar, och växer snabbt.

Tre riksdagspartier och lobbyorganisation Skattebetalarnas förening har upptäckt genomslaget, och köpt annonser på Facebook, skriver tidningen Svenska Dagbladet.

Men varken Kristdemokraterna, Moderaterna eller Sverigedemokraterna driver själva frågan om att sänka drivmedelspriserna enligt upprorets krav.

Gruppen kräver bland annat att bensinpriset sänks till 12 kronor litern.

Det finns inte i de tre partiernas förslag.

M och KD vill i stället slopa den årliga uppräkningen av koldioxid- och energiskatten, medan SD vill sänka koldioxidskatten på jordbruksmaskiner.

Moderaterna har köpt fyra annonser på Facebook kopplade till den växande proteströrelsen, Kristdemokraterna en, och Sverigedemokraterna har köpt exponeringar av ett filmklipp där partiledaren Jimmie Åkesson tar ställning för Bensinupproret 2.0, skriver SvD.

Drygt 60 procent av bensinpriset är de samlade skatterna koldioxidskatt, energiskatt och moms.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies