Annons

Partier öppnar för terrorfond

Flera partier öppnar nu för att det kan behövas en särskild form av ersättning till offer för terrorism.

Moderaterna vill att frågan om en terrorfond utreds, och flera partier pekar även på att skadestånden kan behöva höjas.

”Flera har vittnat om att det ofta är svårt att få den här typen av skadestånd och då tycker vi att det är motiverat att titta på att skapa en fond som redan finns i en del andra länder, som tyvärr har drabbats av ännu fler terrordåd än vad vi i Sverige har”, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Fem personer dödades och många fler skadades i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Inför den andra årsdagen lyfter föräldrarna till den belgiska kvinna som dödades åter frågan om en särskild fond för ersättning till terrorismens offer. Det har även anhöriga till den brittiske man som dödades tidigare gjort.

Familjerna upplever att de har fått kämpa för att få ersättning och känner sig inte heller bekräftade av den svenska staten som offer för en terrorattack.

När TT ställde frågan till riksdagspartierna förra våren om en fond för terrorismens offer var intresset överlag svalt. Men nu öppnar flera partier för att det kan behövas.

”Terrorbrottet är riktat mot hela samhället och staten för att injaga allvarlig fruktan och då menar vi att de som drabbats av ett sådant fruktansvärt brott och deras anhöriga förtjänar att få en upprättelse i någon mening”, säger Kristdemokraternas Andreas Carlson, vice ordförande justitieutskottet.

Ersättning från en terrorfond skulle vara ett sätt för staten att ge upprättelse på ett bättre sätt än i dag, anser KD.

Liberalerna och Vänsterpartiet är positiva till att frågan om en terrorfond ses över, men har inte tagit ställning i sak.

Sverigedemokraterna vill inte förbinda sig till en särskild terrorfond som den bästa lösningen.

"Ett alternativ man kan tänka sig skulle vara att använda medel ur den allmänna arvsfonden som i dag används till mindre prioriterade ändamål i stället för att vara ett stöd till de som Sverige inte förmått ge skydd från terrorism", säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, i en skriftlig kommentar.

Både Liberalerna och Moderaterna framhåller också att de vill dubbla skadeståndsnivåerna för dem som utsatts för terrorrelaterad brottslighet.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker dock att dagens system fungerar bra. Socialdemokraternas utgångspunkt är att det i första hand är gärningsmannen som ska stå för ersättningen, och i de fall han eller hon inte kan det ska ersättningen betalas av försäkringsbolag och Brottsoffermyndigheten.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill invänta den rättsliga prövningen av skadeståndsfrågan.

”Jag noterar att kravet lyfts från vissa partier att man kanske skulle titta på en fond. Vi har inga sådana förslag i dag, men vi får väl se var diskussionen landar efter att de ersättningskrav som överklagats bedömts rättsligt”, säger Mikael Damberg.

Han syftar på pappan till den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet som vill att skadeståndsfrågan prövas i Högsta domstolen.

”Vilken ersättning det blir kommer säkert att påverka den politiska debatten framöver om Sverige också ska titta på hur andra länder har gjort på det här området”, säger Damberg.

Oavsett om det handlar om en fond eller andra typer av insatser har regeringen ett ansvar att se till att offer för terroristattacker upplever samhällets fulla stöd, anser M.

”Jag vill inte låsa mig vid en specifik modell, det kan finnas både för- och nackdelar. Men jag tycker att i ljuset av attacken på Drottninggatan så bör man titta på det”, säger Johan Forssell.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?